Hopp til innhold

Riddus bånd til mayaene styrkes

Gjennom et ny-etablert samarbeid mellom Riddu Riđđu og Guatemala skal det politiske og kulturelle forholdet med mayaene styrkes i fremtiden.

Lisandro Guarcax under Riddu Riđđu 2010

Lisandro Guarcax i dansegruppa «Sotzil» ble kidnappet og drept en knapp måned etter at han opptrådte i Riddu Riđđu sommeren 2010.

Foto: Ørjan Bertelsen / Riddu Riđđu pressebilde

I 2010 besøkte dansegruppa «Sotzil» fra Guatemala urfolksfestivalen Riddu Riđđu. Målet var å styrke kunnskapen om - og båndet mellom mayaene og samer.

Besøket var vellykket og i etterkant av festivalen reiste dansegruppa rundt i Sápmi hvor de satte dype spor i hjertene hos mange samer.

Sjokknyhet èn måned etterpå

Sjokket var stort da nyheten om at dansegruppas leder, Lisandro Guarcax, var kidnappet og drept bare en liten måned etter at han kom hjem fra sin reise i Sápmi.

Lisandro var en markant leder for maya-kunstnere som ønsker å styrke sin egen kultur og å skape endring i samfunnet.

I et kommuniké etter drapet på Lisandro Guarcax heter det:

«Hensikten er å overskygge og kvele det kunstneriske arbeidet blant maya-folket i vårt land.»

– Den grusomme historien føyer seg dessverre inn i rekken av andre drap av de som arbeider for å fremme mayakulturen i Guatemala, sier festivalleder Kirsti Lervoll.

Hedrer Lisandros historie

På årets festival vil Lisandros historie hedres gjennom et seminar om mayafolkets situasjon i Guatemala og gjennom konsert av bandet Sin Rosto – Tujaal Rock.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Elle Sofe Henriksen sammen med urfolk

Danseren Elle Sofe Henriksen, Lisandro Guarcax sammen med en russisk og brasiliansk artist under Riddu Riđđu 2010.

Foto: Lena Stenberg / Riddu Riđđu pressebilde

I tillegg blir det kurs om mayaens tradisjonelle instrumenter, og på filmprogrammet er filmer produsert av filmskaper Rosa Chavez fra Guatemala. Dette er en begynnelse på et samarbeid mellom Riddu Riđđu og kunstnerorganisasjonen Riakux fra Guatemala.

– Mayafolket vil for alltid ha en spesiell plass i Riddu Riđđus historie. Riddu er fortsatt berørt av Lisandros triste skjebne. Gjennom Lisandros historie gir vi vårt festivalpublikum og media innsikt i mayaens situasjon i Guatemala. Det er dessverre ingen solskinnshistorie, sier Lervoll.

Lars Vaagen, Norges ambassadør til Guatemala

Lars Vaagen, Norges ambassadør til Guatemala.

Foto: Pressefoto / Norges ambassade i Guatemala

Norges ambassade i Guatemala har et kulturprosjekt med de unge maya-kunstnerne i bevegelsen Riakux blant annet for å skape den første internasjonale maya-festivalen. Samarbeidsavtalen som nå undertegnes med Riddu Riđđu er en viktig støtte i dette arbeidet.

Norges ambassadør til Guatemala, Lars Vaagen, mener Riddu Riđđus samarbeid med urfolkene i det latinamerikanske landet er en viktig solidaritetshandling.

– Samarbeidet med Riddu Riđđu er svært viktig for de unge maya-kunstnerne, som inspirasjon og hjelp til å styrke maya-kulturen, og dermed komme ut av en ond sirkel av undertrykking og assimilering, uttaler Vaagen.


Korte nyheter

  • Sandra Maria Balto til junior-EM

    Loga sámegillii.

    Sandra Maria Balto (17) fra Karasjok i Finnmark har kvalifisert seg til junior-EM i Vilnius i Litauen.

    Norges Svømmeforbund har ikke offentliggjort hvem som er kvalifisert til EM, men Baltos svømmeklubb, Bærumssvømmerne, har fått vite hvem av deres svømmere er kvalifisert. Sander K. Sørensen og Antonia Biegajlo er også kvalifiserte.

    Det skriver avisa Ávvir.

    Mesterskapet foregår fra 2. juli til 7. juli.

    Sandra Maria Balto (16) ifra Karasjok er i norgestoppen i sin årsklasse i svømming.
    Foto: Elle Norvang
  • Sandra Maria Balto junior EMii

    Les på norsk.

    Kárášjohkalaš Sandra Maria Balto (17) beassá vuodjat junior Eurohpa-meašttirgilvvuid Vilniusas Litauenis.

    Norgga Vuodjanlihtu ii leat vel almmuhan geat besset gilvvuide, muhto Balto joavku, Bærumssvømmerne, lea ožžon diehtit geat sin joavkkus besset gilvvuide. Sander K. Sørensen ja Antonia Biegajlo beassaba maid gilvvuide.

    Dan čállá Ávvir.

    Gilvvut leat suoidnemánu 2. beaivvi rájes gitta 7. beaivái.

    Sandra Maria Balto (16) er i norgestoppen i svømming i sin årsklasse.
    Foto: Elle Norvang
  • Liet International arrangeres i november

    Sangkonkurransen for europeiske minoritetsspråk Liet International arrangeres i Bastia på Korsika 22. November. Det opplyser Liet International arrangør, Tjallien Kalsbeek, til NRK Sápmi.

    Sámi Grand Prix har i flere år vært samarbeidsparneren til sangkonkurransen, men har trukket seg fra samarbeidet fordi de mener deltakelse gir altfor lite igjen for samiske artister.

    Konkurransen i november er den 14. utgaven av Liet International. Samiske artister har vunnet konkurransen fem ganger. Den arrangeres hvert andre år.

    Ingá-Máret Gaup-Juuso var samisk deltaker i 2022 med sangen “Dovdameahttumii”. Da vant korsikanske Doria (bildet) med sangen “ROMA”.

    Loga sámegillii

    Doria Ousset
    Foto: Patricio Soto / Liet International