Hopp til innhold

Caroline Olsen: – Før kjørte jeg som en tulling

22 år gamle Caroline Olsen kjører fra alle, også guttene, på MC. Hun er norgesmester i roadracing og denne helgen lærer hun over 100 motorsyklister i Skien om sikkerhet.

Norgesmester Caroline Olsen.

22-åringen kjører i 280 kilometer i timen på banen. – En kan ikke være redd for å krasje, sier hun.

Foto: Eirik Haugen / NRK

Akkurat nå er MC-førere fra hele Østlandet samlet på Skien lufthavn Geiteryggen. Det er Statens vegvesen som arrangerer kurset og i løpet av dagen skal de lære MC-førere å kjøre sikrere. En av dem som skal bidra er norgesmesteren Caroline Olsen. Hun innrømmer å ikke alltid ha vært den tryggeste motorsyklisten i trafikken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MC-kurs.

Kurset har trafikksikkerhet for MC som fokus og er både for lette og tunge motorsykler.

Foto: Eirik Haugen / NRK

Se video fra kurset lenger ned i saken.

– Trodde jeg var verdens beste

Caroline Olsen er den første kvinnelige føreren som har vunnet NM i roadracing.

– Jeg har alltid vært glad i fart og spenning, så da jeg var 16 så tok jeg lappen for lettmotorsykkel i stedet for mopedlappen. Jeg trodde at jeg var verdens beste og raskeste og jeg kjørte som en tulling og hadde egentlig ikke peiling i det hele tatt, forteller hun.

22-åringen forteller at hun krasjet to til tre ganger på veien, den ene gangen med lillebroren bakpå, på vei til skolen. Da fikk hun streng beskjed av moren.

– Hun sa at jeg måtte skjerpe meg, så hun sendte meg på noe hun trodde var et trafikksikkerhetskurs, som viste seg å være et lisenskurs på Rudskogen, siden den gang har jeg vært bitt av basillen, sier hun og ler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Caroline Olsen i roadracing

Caroline Olsens mål er å bli verdens raskeste jente på to hjul. – Det er drømmen. Det er store mål og man får nesten ikke lov til å si det i Jante-Norge, men det er det jeg jobber for, sier hun.

Foto: René Skaret

– Fikk et nytt syn på farer

Etter lisenskurset ble hun mer obs på det som er av farer i trafikken.

– Lisenskurset ligner på det trafikksikkerhetskurset vi har her i dag, og jeg fikk et helt nytt syn på alt som er av farer; motgående trafikk, autovern og hvor fantastisk heldig jeg egentlig har vært som faktisk er her i dag, sier hun.

Hun valgte å kjøre på bane av respekt for alle de andre i trafikken.

– Jeg higer alltid etter adrenalin, fart og spenning og er ikke sikker på om jeg hadde klart å holde meg i trafikken. Så av respekt for alle som er rundt meg, og i den situasjonen som jeg er i nå, så har jeg valgt å ikke ta motorsykkellappen, men det kan endre seg.

– Kanskje jeg har blitt mer moden om et år eller fem, fortsetter hun med et smil om munnen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MC-kurs, Skien lufthavn.

100 motorsyklister deltar på kurset. Kurset startet klokken 09.30 lørdag formiddag og avsluttes klokken 15.00.

Foto: Eirik Haugen / NRK

Har krasjet over 50 ganger

Til tross for at hun har krasjet over 50 ganger mener hun at roadracing er en trygg ekstremsport og forklarer at de som kjører på banen, er mye bedre sikret enn motorsyklister i trafikken.

– Det er faktisk kun påbudt med hjelm i trafikken og du kan ta en titt på utstyret jeg har med meg i dag. Det er hjelm, hansker, ryggskinne, hel skinndress av veldig god kvalitet og støvler. Selv om det bare er påbudt med hjelm, hvem sier at det er ok å miste fingre?

– Er du aldri redd?

– For å si det sånn; på de fire årene jeg har kjørt motorsykkel så har jeg krasjet over 50 ganger, og den dagen man begynner å bli redd for å krasje, er den dagen en ikke kan kjøre motorsykkel lenger. Vi kjører i 280 kilometer i timen, og om underbevisstheten din begynner å tvile og du tenker at du ikke har lyst til å krasje, så kommer du ikke til å klare å kjøre fort. Og den eneste grunnen til at jeg kjører roadracing er for å kjøre fort, for å bli best og for å vinne.

– Du er kvinne som kjører mot menn, hva syns de om å bli slått av deg?

– Det er surt og bli slått av en jente med hestehale og som er 1.60 høy på en god dag. Det er ikke mange som tåler det, men nå har jeg kjørt en stund så de vender seg til det, men jeg tror aldri de vender seg helt til det, sier hun.

Video c78f3e26-8051-48a5-aad8-49f80f19eddd.jpg

Se video: MC-førere fra hele Østlandet deltar på kurset på Skien lufthavn Geiteryggen