Hopp til innhold

Dette er verdens eldste ballerina

Grete Brunvoll blir snart 82 år gammel. Hun har danset siden hun var 15 år. Nå prøver hun seg på hiphop.

Video Verdens eldste ballerina

Grete Brunvoll (81) er verdens eldste ballerina

Denne helgen feires Dansens Dager over hele landet.

En av dem som skal være med der er Grete Brunvoll. Selv om hun har passert de 80, danser hun hver dag. Og hun er heller ikke redd for å lære noe helt nytt.

Danset for Kong Haakons hjemkomst

Første gang hun sto på scenen var hun 15 år gammel. Da teltok i festforestilling for Kong Haakons hjemkomst.

– Det var min første opptreden, i 1945. Det var festforestilling for Kong Haakons hjemkomst etter krigen, og hans 40-årsjubileum som monark, forteller Grete mens hun snører på seg et par godt brukte tåspiss-sko.

Senere har oppdragene vært mange. Blant annet var Grete en av ni dansere som danset Den Norske Operas første forestilling i 1958. Under operasjef Kirsten Flagstads ledelse. 40 år gammel ble hun pensjonist fra Nasjonalballetten, og etter det har hun vært frilanser.

– Gøy med hiphop

Til sommeren blir hun 82 år, men det har ikke hindret henne i å lære noe helt nytt.

Nå kan du se henne på YouTube, der hun danser i rekke nummer på instruksjonsvideoen til årets Dansens Dager. Blant annet danser Grete hiphop.

– Jeg er klassisk ballettdanser, men har vært på flere timer i hiphop etter at de spurte om jeg ville være med i reklamen for dansens dag.

– Jeg var litt forskrekket med en gang jeg begynte å lære det, men jeg fikk ros underveis. Det syns jeg var veldig morsomt, forteller den spreke kvinnen.

Se video: Her danser Grete hiphop

I Guinness Rekordbok

Mange dansere pensjonerer seg etter at de har passert 40 år, slik er det ikke med Grete. Etter mange år i Nasjonalballetten, Riksteateret og rikskonsertene har hun havnet i Guinness Rekordbok.

– Som et lite bevis på at det, så fikk jeg et sertifikat til å henge på veggen. Der står det at jeg er verdens eldste danserinne som fortsatt opptrer.

Hvor lenge skal du holde på?

– Jeg kjenner meg ikke noe annerledes enn jeg alltid har gjort. Jeg er heldig med helsen, og har ikke tenkt å slutte å danse med det første, avslutter hun med et smil.

Grete Brunvoll

Grete har havnet i Guinness Rekordbok som verdens eldste fortsatt aktive danser.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK