Hopp til innhold

Per-Kristian Foss: – Jeg fikk hjerneslag

Høyrepolitikeren våknet opp med lammelser rett etter nyttår. Fredag snakker han på Skavlan.

Video Per Kristian Foss på Skavlan: – Fikk hjerneslag

Per Kristian Foss på Skavlan: – Jeg fikk hjerneslag.

Hver dag får 40 nordmenn hjerneslag. 2. januar i år ble høyrepolitiker Per-Kristian Foss én av dem. Da han våknet , kunne han ikke snakke rent, han hadde lammelser i tunga, munnen og i det ene beinet.

Foss var først mer overrasket enn redd.

– Jeg våknet en morgen, og min ektemann sa til meg at «nå snakker du slarvete. Snakk ordentlig». Det gikk ikke, sier Foss til Skavlan.
Foss ble sendt til legen, og derfra til sykehuset, der det lette hjerneslaget ble diagnostisert.

– Det var et veldig lett slag, kanskje nærmest et drypp, på fagspråket,sier han.

LES OGSÅ: Kent spilte seg ut av «Skavlan»
LES OGSÅ: – Man må være veldig hardhudet

– Hadde potet i munnen

Det var vanskelig for ektemannen å forstå hva som hadde skjedd med høyrepolitikeren. Lammelser i talemusklene gjorde den tidligere så klartalte retorikeren nærmest uforståelig.

– Det kan best beskrives som at jeg nettopp hadde vært hos tannlegen, eller at jeg hadde en potet i munnen.

– Jeg ble redd. Rett og slett redd. Det er første gang jeg har vært sjuk i en alder av seksti år, og du lurer på om livet er slutt med dette, og alle tankene som farer gjennom hodet ditt. Heldigvis var det leger og sykepleiere som kunne sine saker. De lovet å få meg tilbake med medisinering og trening, sier han.

LES OGSÅ: Skavlan på NRK frem til 2014

Per-Kristian Foss hos Skavlan

Per-Kristian Foss snakker om sykdommen og om opptreningen hos Skavlan.

Foto: NRK/Monkberry

I opptrening

Slaget førte til lammelser hos Foss. Det betyr at han ennå ikke kan snakke som før, og han er fortsatt i opptrening. Han har gått til logoped for å trene opp tunga, slik at han kan gjøre seg forstått. Mange av musklene i tunga er lammet etter slaget.

– Jeg har levd et helt liv, og har levd av å snakke, og nå måtte jeg tilbake og nesten lære å snakke på nytt. Jeg måtte rette på masse feil.

– Hvordan opplevde du det? Du er jo kjent som en retoriker? spør Skavlan.

– Noe av språket hadde nok slaget ansvaret for, men det var også feil jeg har snakket med hele tiden. Jeg snakket for fort, og jeg måtte begynne å trene opp tunga igjen, for det er en del muskler som lammes, i tunga, i munnen og i leppene. Heldigvis er logopedene fagfolk, som kan sine ting, sier han.

LES OGSÅ: Fra «Ingen Grenser» til Skavlan
LES OGSÅ: Skavlan snakker om barneoppdragelse

– Ikke vært borte siden 1981

Til alt hell fikk ikke Foss verre skader som følge av slaget. Noe av det verste var at han måtte tilbringe to uker hjemme med sykemelding. Siden 1981 har han ikke hatt sykemelding en eneste dag fra Stortinget.

– Hvis man blir tatt av et teaterstykke, og må være hjemme i to uker, så føles det fælt. Sånn var det for meg. Jeg var i aktivitet, og følte jeg kunne sakene, men måtte gå hjemme. Det var ikke lett, sier han.

Per-Kristian Foss har sittet på Stortinget siden 1981, og han har holdt en rekke verv, blant dem finansministerposten fra 2001 til 2005.

LES OGSÅ: Jenny Skavlan blir programleder for nytt humorprogram på NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober