Hopp til innhold

Real Life Auto skal redde liv

Trygg Trafikk tror dette dataspillet skal sørge for færre dødsulykker og redde unge liv i trafikken.

Video Real Life Auto

Trygg Trafikk håper Real Life Auto skal bidra til færre dødsulykker.

De siste fem årene har 212 ungdommer omkommet i ulykker på norske veier. Ifølge tall fra Trygg Trafikk og Statistisk sentralbyrå var 170 av dem menn og 42 var kvinner. Kvinnene dør ofte som passasjerer i ulykker hvor unge menn kjører.

Det nye dataspillet er derfor rettet spesielt mot unge menn som tar yrkesfaglig

Alexander Wie Flaa

Prosjektleder Alexander Wie Flaa i Trygg Trafikk håper spillet kan redusere dødsulykker i trafikken

Foto: Trygg Trafikk

utdanning, opplyser prosjektleder Alexander Wie Flaa i Trygg Trafikk.

– Vi håper «Real Life Auto» vil bidra til å redusere antall drepte og hardt skadde ungdom i trafikken, sier han.

Viser mann som ikke kan tisse

Spillerne må svare på en del spørsmål, og så "kjører" de ut på veien hvor de møter ulike utfordringer. Temaene i dataspillet er rus, fart, bilbelte, økonomi, forsikring og sikring av last og elektronisk utstyr.

– Dette er nok en utradisjonell måte å lære om trafikksikkerhet. Vi har blant annet en film som viser konsekvensene av å bli skadet. Der ser vi en ung mann som ikke kan urinere ved egen hjelp, sier Wie Flaa.

Video Kateterfilm

Spillerne får blant annet se denne filmen som viser konsekvensene av en trafikkulykke

Vil ha bedre holdninger

Trygg Trafikk har samarbeidet med rundt 70 ungdommer i omtrent 1,5 år.

– De har gitt tilbakemeldinger underveis, og vi har fått gode tilbakemeldinger på det ferdige spillet, sier Wie Flaa.

Han sier det tar omtrent 45 minutter å spille spillet.

– Det er ikke Grand Theft Auto akkurat, så jeg tror ikke folk vil sitte i timevis, men jeg tror det er såpass interessant at folk har noe igjen for det, sier han.

Mye kjøring=høyere risiko

Selv om folk som kjører mye får mer erfaring bak rattet, øker også risikoen for at de skal være involvert i ulykker. Derfor vil Trygg Trafikk også samarbeide med bedrifter som har unge ansatte bak rattet.

– Mange unge kan lett bruke ferdighetene sine ufornuftig og ta avgjørelser som resulterer i høyere risiko, og i verste fall trafikkulykker, sier Bjørge Jostein Tangen, skadeforebygger i Gjensidige Forsikring.

De har støtta utviklingen av dataspillet.

– Disse ungdommene har behov for mer kunnskap om trafikksikkerhet, bedre holdninger og større viten om hva som fører til ulykker, sier Tangen.

Kan brukes i jobbsøknader

Real Life Auto blir lansert som et dataspill, men det er først og fremst et virkemiddel for å forebygge dødsulykker blant unge. Derfor får også de som spiller en attest som de for eksempel kan legge ved søknader om lærlingplass.

– For bedriftene bør det være interessant med ungdom som er opptatt av sikkerhet i trafikken. Mange firmabiler er rullende reklameplakater med bedriftens navn og logo. Kjøres det uansvarlig, gir det bedriften et dårligere omdømme, sier Wie Flaa.