Hopp til innhold

Ble omringet og befølt på nattbussen

To venninner i 20-årene ble angrepet og befølt av en gjeng med menn på nattbussen i Oslo. Voldsforsker advarer mot det hun kaller en ny og kynisk overgrepsform.

Nattbuss

På en nattbuss i Oslo ble en 25 år gammel kvinne og venninnen omringet av 20 menn som befølte dem og stjal verdisaker fra dem.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

I september ble en 25 år gammel kvinne og venninnen hennes omringet på nattbussen. 25-åringen forteller til NRK at det var omtrent tjue menn som klådde på dem og forklarer at hun følte det var hender overalt, på brystene, på rumpa og mellom beina.

Flere kvinner i Oslo har den siste tiden opplevd lignende hendelser.

Stjal fra veskene

Venninnene prøvde å dytte unna mennene, men de var omringet. Og ved hvert busstopp gikk noen menn av, mens nye kom mot dem.

Mens bussen manøvrerer seg østover holder jentene rundt hverandre. De er redde og tør ikke prøve å komme seg av, i frykt for at mennene skal følge etter dem. Hele tiden blir de blir tatt på, samtidig som mennene river ringene av fingrene deres og stjeler fra veskene.

Ved busstoppet på Sofienberg i Oslo kommer de seg ut av klyngen de står i. De vet at en kamerat venter på dem ved neste stopp. Der kommer de seg ut, og oppdager da at knokene er blodige.

Ragnhild Bjørnebekk

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk advarer mot denne nye og kyniske overgrepsformen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

LES: - Alle må kjempe mot voldtekter

LES: Vil ha politiet ut av kontorene

Kvinnene sier de tror verken medpassasjerer eller sjåføren oppdaget hva som hendte fordi gjengen stod så tett rundt dem, og de var små sammenlignet med mennene.

Informasjonssjef Gry Isberg i Ruter, som driver Oslobussene, oppfordrer kvinner som opplever slikt til å anmelde saken.

– Vi har ikke fått informasjon om slike hendelser på våre busser. Ruter er opptatt av sikkerhet, og har montert overvåkningskameraer på våre busser, sier Isberg til NRK.

– Alvorlig

Voldsforsker ved Politihøgskolen, Ragnhild Bjørnebekk, mener det er grunn til å se alvorlig på hendelsen.

– Jeg oppfatter det som veldig alvorlig. Det å bli stående i en gruppe med mange fremmede som angriper er veldig skremmende for dem som opplever det. Det er også alvorlig for dem som utøver dette. De må jo ha planlagt det, sier Bjørnebekk.

Oslo politidistrikt har ikke mottatt noen anmeldelser for lignende hendelser i år, men NRK vet om tre andre kvinner som har blitt befølt av guttegjenger nå i høst.

Politiet sier dette er straffbart og oppfordrer folk til å anmelde om de har opplevd lignende episoder.

– Dette handler om straffbare handlinger som absolutt må meldes til politiet både for at vi kan sette inn de rette tiltakene og for å vite hva som skjer i byen vår, sier Gro Smedsrud, stasjonssjef ved Manglerud politistasjon.

– Nytt fenomen

I 2008 var det mange medieoppslag om en norsk-somalisk guttegjeng som hadde lagt kvinner i bakken og tatt på dem. Voldsforsker Bjørnebekk tror vi ser starten på et nytt fenomen.

– Det er viktig å ta det så raskt som mulig før det får mulighet til å utvikle seg. For når et fenomen sprer seg er det mye vanskeligere å stanse det, sier hun.

Herdis Magerøy er daglig leder ved Dixi ressurssenter for voldtatte. Hun er også bekymret over historiene og mener grensa mellom beføling og voldtekt er syltynn.

– Jeg reagerer på at det er organiserte bander der ute som driver med noe som kan føre til voldtekt, sier Magerøy.

– Kyniske holdninger

25-åringen som opplevde den skremmende hendelsen tør ikke lenge ta nattbuss. Og selv om det har gitt henne et rasiststempel blant bekjente, blir hun redd når hun møter en stor gruppe menn som ikke er etnisk norske.

For ved denne og ved de andre hendelsene har gjengene hatt utenlandsk bakgrunn. Voldsforsker Bjørnebekk mener det ikke må overses.

– Det sier noe om kulturer som har veldig kyniske holdninger til jenter, spesielt norske jenter. Man må gå inn i disse kulturene og jobbe med holdninger, sier voldsforskeren.

Tina Shagufta Kornmo

Tina Shagufta Kornmo sier dette er en ukultur som er importert til Norge.

Foto: LIM

LES: Norske voldtektsmenn mener de har «rett til sex»

LES: – Det er i mørket at mørke handlingar skjer

– Importert kultur

Tina Shagufta Kornmo har selv pakistansk bakgrunn og er leder for det såkalte LIM-nettverket for likestilling, integrering og mangfold. Hun tror mennene kan ha importert en kvinnediskriminerende kultur fra sitt hjemland til Norge.

– Alle vi som har bakgrunn fra patriarkalske eller føydale samfunn vet at kvinner som går uten følge av menn risikerer å bli utsatt for seksuell trakassering av menn. Det er denne ukulturen de mennene nå har tatt med seg til Norge, og det er bekymringsfullt dersom dette viser seg å bli en ny trend her i landet, sier Kornmo.

Hun mener politiet, skolen og samfunnet generelt må være tydeligere på hva som er ok og hva som ikke er ok.

– Det kan være fordi de ikke møter en tydelighet ute i samfunnet. De opplever at dette blir til dels oversett. Der tror jeg vi må være mye flinkere. vi må være tydeligere på likestilling, på at kvinner har lov til å gå kledd hvordan de vil, oppføre seg hvordan de vil og ikke minst at kvinner skal være trygge når de går alene, sier Kornmo.

AKTUELT NÅ