Hopp til innhold

Fortsatt raskere enn lyset

Nytt OPERA-eksperiment ga samme svar som før - nå har forskerne ved CERN slått beina under en av hovedinnvendingene mot eksperimentet.

CERN

De 732 kilometerene mellom Geneve og Gran Sasso kan få en spesiell plass i fysikkinteressertes hjerter hvis eksperimentet skulle vise seg å holde mål.

Foto: HO / Reuters

I september hevda forskere ved CERN-senteret å ha målt partikler som bevega seg raskere enn lysets hastighet.

Skulle dette vise seg å faktisk være riktig vil vi være nødt til å bygge opp store deler av fysikkforståelsa vår på nytt. Fysikere verden over har slitt med å tro at resultatene fra det første eksperimentet kan stemme, og krevd langt grundigere dokumentasjon enn det som til nå har vært tilgjengelig.

I dag ble resultatet fra et nytt - og litt annerledes - eksperiment lagt fram, og nøytrinoene går fortsatt raskere enn lyset.

20 observasjoner med tyngde

Noe av usikkerheten ved det forrige OPERA-eksperimentet har vært knytta til å måle den nøyaktige starttida for signalene som sendes.

For å luke bort eventuelle feilkilder har CERN-forskerne nå sendt korte signaler i stedet for lange, sånn at det har vært letter å måle tidspunktene helt nøyaktig.

Mellom 21. oktober og 6. november har de observert 20 nøytrinoer som har tilbakelagt de 732 kilometerene mellom Geneve og Gran Sasso på kortere tid enn det lyset ville gjort.

20 nøytrinoer kan virke som et stakkarslig grunnlag sammenligna med de 16.000 som ble målt under det første eksperimentet, men lengden på hvert enkelt signal gjør at de to eksperimentene ikke er direkte sammenlignbare.

– Det er bare 20 observasjoner, men disse har mer tyngde fordi de er enklere å spore og å ta tiden på, sier Luca Stanco som er med på OPERA-prosjektet ifølge New Scientist.

– Veien å gå for å skape revolusjon

Bjørn Samset

Bjørn Hallvard Samset har selv forska ved CERN, og er mer håpefull på OPERA-prosjektets vegne nå enn han var for ei uke siden.

Foto: Universitetet i Oslo

Stanco er en av 15 medlemmer av OPERA-prosjektet som ikke ville sette navnet sitt på den første rapporten som ble sendt ut i september fordi de syntes resultatene trengte grundigere gjennomgang. Nå har også han skrevet under på rapporten.

Fysiker Bjørn Hallvard Samset synes OPERA har håndtert kritikken av eksperimentet på en fin måte.

– Det er tydelig at OPERA er interesserte i å imøtekomme kritikk og innspill, og det for dem til å fremstå som veldig seriøse, sier han til NRK.no.

Han forklarer at det naturlig nok oppstår mye skepsis når noen hevder å ha velta en grunnleggende naturlov, og at mange som hevder å ha oppdaga svære ting nekter å gi ut detaljer før de har fått patent.

– OPERA har vært helt åpne gjennom hele prosessen, det er veien å gå for å skape en revolusjon - gitt at det de måler faktisk er riktig.

– Litt mer håpefulle

Selv om nok et eksperiment er gjennomført, er veien til allmenn anerkjennelse for at lysets hastighet kan brytes lang.

– Tidsmålingene har vært den største tekniske innvendinga så langt, og nå har de altså gjennomført en av de 2-3 testene som andre forskere har bedt om. Noen litt mer kjedelige og tidkrevende tester gjenstår, disse tar litt mer tid å gjennomføre, inntil videre får vi ta deres ord for at det ikke ligger problemer her.

Samset påpeker at det fortsatt trengs uavhengige bekreftelser, og at statlige organisasjoner i USA og Japan - Fermilab og KEK - nok jobber på spreng, men at det nok vil ta mellom 6 og 24 måneder før noe er klart.

– Så lenge det bare er en eneste måling av resultatet - selv om den nå er gjentatt flere ganger - er muligheten alltid til stede for at det er noe feil med eksperimentet. Å måle nøytrinoer er hårresisende vanskelig!

Han forteller at han har vært redd for at resultatet skulle falle allerede på denne testen, men at han er glad for at det ikke gjorde det.

– Det hadde jo vært veldig spennende om dette skulle vise seg å være sant. Enn så lenge er nok de fleste av oss fortsatt skeptiske, men muligens litt mer håpefulle enn for en uke siden.