Hopp til innhold

Tyske myndigheter får sterkt kritikk etter høyreekstreme drap

Den tyske regjeringa mener landets sikkerhetstjeneste har begått store feil etter at det ble kjent at et nynazistisk nettverk har begått drap i en årrekke.

Video Nynazistdrap i Tyskland

TRIOEN: Beate Z er i politiets varetekt og vil bli tiltalt for mord. De andre to antatte gjerningspersonene: Uwe M og Uwe B ble funnet døde i en utbrent bobil.

Myndighetene har fått sterk kritikk for ikke å ha gjort nok for å ha grepet inn mot den voldelige høyreorienterte nazigruppa, som har tatt på seg ansvaret for å ha tatt livet av minst ni innvandrere i Tyskland.

– Dette er ekstreme handlinger som må etterforskes nøye, sier den tyske forbundskansleren Angela Merkel, og sier det dreier seg om grupperinger som de ikke kjenner fra før.

Drapene på de utenlandske butikk- og gatekjøkkeneierne, som tyske medier omtaler som kebabdrapene, fant sted over hele Tyskland i årene 2000 til 2006.

– Svært bekymringsfullt

Demonstrasjon mot nazister

VIL HA OPPPKLARING: Mange av de drepte tilhører det tyrkiske miljøet i Tyskland. De ber tyske myndigheter om å prioritere saken.

Foto: NRK

Merkel sier drapene er «skammelige» for Tyskland:

– Vi må alltid være på vakt overfor alle former for ekstremisme, og i dette tilfellet handler det etter alt å dømme om høyreekstremister.

Samtidig varsler innenriksminister Hans-Peter Friedrich at det er iverksatt en gransking av hvorfor ikke gruppa er avslørt langt tidligere.

Han mener det er svært bekymringsfullt at man ikke har koblet drapene opp mot det høyreekstreme miljøet i delstaten Thüringen.

Gruppa som nå etterforskes har vært i politiets søkelys siden 1990-tallet. Drapene skjedde i perioden 2000–2009. I alt ble ni butikkinnehavere drept, åtte av dem fra Tyrkia og én fra Hellas, samt en politikvinne.

Fant drapsvåpenet hos nynazist

Først i forrige uke gikk alarmen etter at pistolen som ble brukt under drapene, ble oppdaget hjemme hos en 36 år gammel kvinne som var selverklært nynazist.

Kvinnes om tyske medier omtaler som Beate Z. var etterlyst av politiet i forbindelse med et væpnet ran i byen Jena 4. november, og meldte seg selv etter å ha sprengt en leilighet hun leide.

Hun er pågrepet og sitter nå i varetekt.

Kvinnen vil bli tiltalt for drap, drapsforsøk og ildspåsettelse, samt for å ha tilhørt en terroristorganisasjon. Politiet utelukker ikke at det vil bli gjort flere pågripelser i det samme miljøet.

(Saken fortsetter under bildet)

Pågripelse av Beate Z

MELDTE SEG SELV: Beate Z føres bort av politet.

Foto: JAN WOITAS / Afp

Antatte gjerningsmenn døde

To andre som var mistenkt i saken, omtalt som Uwe M. og Uwe B., ble like etter funnet døde i en bobil, i det som så ut til å være selvmord. De to mennene bodde sammen med Beate Z.

De to antatte gjerningsmennene ble funnet døde i den utbrente bobilen i den østtyske byen Zwickau.

I restene av bobilen og et hus i nærheten som også var påtent, fant politiet to skytevåpen. Tekniske undersøkelser viser at de ble benyttet under angrepet i Heilbronn.

Politiet mener mennene tok sitt eget liv etter et mislykket bankran.

Drapene som trioen mistenkes for å ha stått bak, har nå fått tyske politikere til å advare mot en ny form for høyreekstrem terror i landet.

(Saken fortsetter under bildet)

Bankran i Tyskland

BANKRAN: Et overvåkningsbilde viser to av de antatte gjeringspersonene under en bankran i Arnstadt.

Foto: HANDOUT / Reuters

– En stor organisasjon

Tysk politi gjorde søndag nok en pågripelse i forbindelse med etterforskningen av drapene.

En 37 år gammel man etterforskes for medvirkning til drap, opplyser politiet. I likhet med trioen som antas å stå bak de ti drapene, er han også mistenkt for medlemskap i nynazistorganisasjonen Nasjonalsosialistisk undergrunn (NSU).

– Dette handler om noe langt mer enn en gruppe på tre eller fire personer, sier Janine Pratz, koordinator for antirasistisk senter i Jena.

– Dette er en del av en stor organisasjon her i Thüringen, sier hun.

Mange av de drepte har tyrkisk bakgrunn, og det tyrkiske utenriksdepartementet har bedt tyske myndigheter om å gjøre alt de kan for å komme til bunns i saken.

– Tydelige bevis

Den tyske riksadvokaten ser de ni drapene i sammenheng, og etterforsker dem som terrorhandlinger.

– Det er tilstrekkelige beviser for å knytte drapene til en høyreekstrem gruppe, heter det i en kunngjøring fra riksadvokaten.

Blant filmene som ble funnet, var også opptak som tilsynelatende skulle sendes til mediene og muslimske miljøer.

Avsenderen oppgis å være en gruppe som kaller seg Den nasjonalsosialistiske undergrunnen, og av innholdet går det fram at gruppen hadde detaljert kjennskap til drapene på butikk- og gatekjøkkeneierne.

Ofrene for høyreekstremister

OFRENE: (F.v-øverst): Enver Simsek, Abdurrahim Ozudogru, Suleyman Taskopru og Habil Kilic og Yunus Turgut, Ismail Yasar, Theodorus Boulgarides og Mehmet Kubasik.

Foto: - / Afp