Hopp til innhold

– Tiden er moden for dette

Sara Azmeh Rasmussen mener det er på tide å vise homofil kjærlighet blant muslimer på TV, og gleder seg over at noen endelig tør.

Sara Azmeh Rasmussen

Sara Azmeh Rasmussen har startet en aksjon for frihet for homofile og transepersoner innen islam. Hun har blitt møtt med støtte fra noen og bemerkninger som «gris» og «hund» fra andre.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

NRK-serien «Taxi» har allerede tatt opp arrangerte ekteskap. Mandagens episode handlet om lesbisk kjærlighet i det muslimske miljøet.

Det er forfatter og samfunnsdebattant Sara Azmeh Rasmussen godt fornøyd med. Som lesbisk muslim har hun møtt mye motbør. Hun presiserer at hun ikke har sett episoden, men uttaler seg på generelt grunnlag.

– Dette er bra, og det gleder meg. Politisk aktivisme og debatt er ikke nok for å oppnå sosiale rettigheter for muslimske homofile. Vi trenger andre mediale virkemidler, sier Sara Azmeh Rasmussen til NRK.no.

– Tiden er inne

– Det handler om å gjøre det usynlige synlig og normalisere det. Så selv om det er en kort scene, så er dette veldig positivt, mener skribenten.

Hun mener tiden, på mange måter, er inne for å ta opp slike tema.

– I over tre år har vi hatt en debatt om homofili og islam i Norge. Det har blitt snakket og skrevet om dette, også i det muslimske miljøet. Derfor er det ingen umoden fase å komme med et slikt TV-innslag nå.

– Mange som lever i frykt

Hina Zaidi

Hina Zaidi spiller lesbiske Fariba i TV-serien Taxi.

Foto: Su Thet Mon / NRK

I den omtalte scenen ser vi pakistanske Fariba kline med sin hemmelige norske kjæreste. Den hete omfavnelse mellom jentene på sofaen, blir filmet av en mannlig pakistansk slektning, noe som skaper trøbbel for den muslimske kvinnen.

Pakistanske Hina Zaidi debuterer som skuespiller i rollen som den lesbiske Fariba. Hun er stolt over sin rollefigur og håper det vil bidra til positive endringer for unge muslimer som har en homofil legning.

– Det er mange der ute som lever i frykt. Kanskje de venter på at noen tar det første steget og setter det på dagsorden, sier skuespilleren til NRK.no.

«Du bør ikke få leve»

Rasmussen har blitt møtt med negative kommentarer som at slike som henne «ikke finnes», at homofili ikke eksisterer, og at hun ikke bør få leve.

– Jeg har svart med at ethvert menneske har like stor rett som alle andre til liv og menneskeverd. Denne fanatiske skråsikkerheten er ødeleggende for islam og muslimer. Det finnes ikke plass til slike utsagn i en sivilisert verden, sier hun.

Forfatteren forteller at det er tøft å være muslim og homofil. Det ene er det ytre sosiale presset, den totale fordømmelsen og de mange ubehagelighetene fra andre.

– Samtidig skaper det sosiale presset indre konflikter, angst, skam og skyld problemer inne hos hver enkelt. Fordømmelsen man møter gjør noe med den psykiske helsen. Det fører til at mange muslimske homofile sliter med psykiske problemer, forteller Azmeh Rasmussen.

– Men de fleste som er homofil og muslim er ikke like tøff som deg. Har du …

– Jeg er ikke tøff, avbryter Azmeh Rasmussen.

– Jeg er ikke tøff og jeg har ikke hatt det lett. Det har vært en vond prosess. Jeg forstår at det ikke er så mange som tør å la seg intervjue, for det er ikke enkelt, fortsetter hun.

Se trailer for episode 2 av «Taxi»

Har håp for framtiden

Hun har likevel håp for framtiden, og sier hun ikke hadde klart seg uten det.

I kronikken «Brød, dadler og humanisme» skriver hun blant annet om hvor overrasket hun ble over å bli invitert inn på kontoret til generalsekretæren i Islamsk Råd. Det har vært helt utenkelig tidligere. Jeg klarer ikke tenke klart de første minuttene, skriver hun.

– Vil det bli enklere for muslimske homofile?

– Jeg tror vi går over i en bedre fase. Men det går langsomt, og gjør at vi ikke alltid klarer å være optimistiske. Episoden med generalsekretæren gjorde at jeg fikk sterkere tro på at alle mennesker i bunn er rasjonelle.

– Det er heller ingen vei tilbake. I starten var jeg redd. Jeg tenkte veldig lenge før jeg sto fram. Pliktfølelsen var avgjørende. Det har kostet, men jeg har ikke aldri angret.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober