Hopp til innhold

Fikk luselønn for å jobbe for Buchardt

Islandske rørleggere jobbet for 54 kroner timen i et selskap som bygger Arthur Buchardt. Arbeidstilsynet mener saken kan være et grovt brudd på lønns – og arbeidsvilkår.

Video Bygger prestisjebygg for 54 kroner timen

Islandske rørleggere bygger prestisjebygg for Norges rikeste menn - for 54 kroner timen. Reportasje fra Dagsrevyen.

Omtrent 20 islandske rørleggere har jobbet for lønninger man ikke engang ville gitt skoleelever i Norge.

De islandske arbeiderne er med på å bygge et stort prestisjebygg med hotell, kontorer og vitenskapssenter, der noen av Norges rikeste menn, det vil si Petter Stordalen, Arthur Buchardt og Kjell Inge Røkke, blir leietagere.

– Vi får ikke betalt etter norsk lov, vi får betalt etter islandsk lov, sier rørlegger Daniel Gunarsson.

At islendingene er villige til å jobbe for 54 kroner timen, har sine grunner.

– 1000 kroner her, er verdt det dobbelte i Island. Det er derfor det er mulig, fordi den islandske økonomien er «dritt», sier Gunarsson til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Islandsk rørlegger - Torsteinn Petursson

Den islandske rørleggeren Torsteinn Petursson sier til NRK islendingene får betalt etter islandsk lov.

Foto: NRK

– Misforståelse

Rørleggerne jobber for det islandske selskapet Pipulagna Vertakar, som innrømmer at de har betalt lav lønn.

Selskapet hevder de lave lønningene skyldes en misforståelse.

– Problemet er at før vi begynte å jobbe her i Norge, fikk vi dårlige råd om hvordan vi skulle beregne lønningene, sier Torsteinn Petursson, som er «project manager» i det islandske selskapet.

Hotel Quality Expo

Quality Hotel Expo skal etter planen åpne mars 2012.

Foto: NRK

Sosial dumping

Arbeidstilsynet mener saken kan være et grovt brudd på lønn – og arbeidsvilkår. De var i dag på arbeidsplassen på Fornebu for å snakke med arbeiderne.

– Vi har vært ute på byggeplassen og innhentet dokumenter og opplysninger som skal være med på å synliggjøre hva som er de faktiske lønns – og arbeidsforhold for en del arbeidsfolk, sier Arne Helge Mikkelborg, seniorinspektør i Arbeidstilsynet Østfold og Akershus.

Under besøket på arbeidsplassen kommer det frem at arbeidsgiver den siste tiden har betalt lovlige lønninger til arbeiderne. Arbeidsgiver ser derfor saken som løst.

Artur Buchardt

Arthur Buchardt er byggherre for prosjektet. Han sier at han «for så vidt» legger seg flat.

Foto: NRK

Det gjør ikke Fellesforbundet og Rørleggernes fagforening, som mener de ser en økning av de de kaller «sosial dumping» i Norge.

Boye Ullmann, organisasjonsarbeider i Rørleggernes fagforening, mener det er for mange «misforståelser» når det gjelder beregning av lønn i byggebransjen..

– Det er veldig mye misforståelser, og disse misforståelsene går inn i et system. Det er derfor vi og Fellesforbundet prioriterer sosial dumping, fordi det er mange såkalte «misforståelser» når det gjelder leiefirmaer og bemanningsselskaper. Det er mye sosial dumping.

Ullman frykter konsekvensene dersom utviklingen får fortsette.

– Vi utvikler oss i retning av et «løsarbeidersamfunn» dersom vi ikke sier stopp, og sørger for at vi får faste ansettelser i byggebransjen, sier Ullmann.

Boye Ullmann

Boye Ullmann og Rørleggernes Fagforening mener det for mye «misforståelser» når det gjelder leiefirmaer og bemanningsselskaper.

Foto: NRK

Legger seg flat

Eiendomsutvikler Arthur Buchardt er byggherre for prestisjeprosjektet. Under han er det en lang rekke kjede entrepriser.

Buchardt bruker NRK som eksempel for å vise hvordan ansvaret pulveriseres etter hvert som man beveger seg opp trinnene i ansettelsesstigen.

– Dette blir på en måte som hvis NRK leier ut kantina si til ISS (norsk bemanningsselskap, journ.anm.), mens ISS trenger vikarer, og ISS ringer Adecco, og Adecco leier to damer fra Baltikum – som er underbetalt. Da kanskje NRK har ansvaret, sånn er også dette.

Buchardt medgir likevel at han har et moralsk ansvar i saken.

– Vi vil – akkurat som NRK ville ha gjort – engasjere re oss i dette, og vi legger oss for så vidt flate, akkurat som NRK ville ha gjort, sier Buchardt.

– Ikke riktig

Torstein Tveiten er daglig leder for Oras Kongsberg. Han underskrev kontrakten med det islandske selskapet på vegne av Norges største VVS entreprenør – Oras.

Problemer er at det islandske selskapet – som nevnt – har lønnet arbeiderne i Norge etter islandske lønns – og arbeidsvilkår.

Tveiten

Torstein Tveiten i Oras sier at «det ikke skulle ha skjedd» at de islandske arbeiderne ble betalt 54 kroner timen.

Foto: NRK

Dette er ulovlig, fordi tariffavtalen gjelder alle – uansett hvor arbeiderne kommer fra.

– Hvis det kommer en filippinsk rørlegger forbi – ville du lønnet han etter filippinske lønns – og arbeidsvilkår?

– Dette er litt spesielt. Jeg skjønner spørsmålet ditt. Jeg må bare si at dette ble gjort i beste ånd, og jeg trodde at dette kunne gjøres. Jeg skjønner spørsmålet ditt, dette er selvfølgelig ikke riktig, sier Tveiten.

– Er det slik Oras tjener pengene sine?

– Alle våre kunder vet hva Oras står for. Oras er en av Norges største VVS-bedrifter. Det er kjempekjedelig, selvfølgelig er det det. Dette skulle ikke ha skjedd, sier Tveiten.

Quality Hotel Expo skal etter planen åpne mars 2012.

AKTUELT NÅ