Hopp til innhold

Snart kan mobilen vite at den er stjålet

Snart kommer en app for mobiltelefoner som gjenkjenner ganglaget ditt og sperrer telefonen hvis den blir stjålet. Appen kan også låse opp dører ved hjelp av ganglag eller fingeravtrykk.

Mohammad Derawi

Mohammad Derawi bruker mobilen til å låse opp kontordøra på Gjøvik. Men mobiltyver kan ikke bruke den.

Foto: Mohammad Derawi

Den nye appen er utviklet på Høgskolen i Gjøvik i samarbeid med et tysk universitet. Appen kombinerer ny teknologi i smarttelefoner med biometri (måling av biologiske mønstre), og skal gi en sikker autentisering av brukeren.

Går det som utvikleren Mohammad Derawi håper, kan mobilappen erstatte nøkler, nøkkelkort og fingeravtrykkslesere når den lanseres neste år.

Den kan også gi effektiv tyverisikring av telefonen. Appen registrerer mobileierens ganglag, og sperrer telefonen hvis den brukes av andre.

Man trenger altså ikke passord eller andre tradisjonelle metoder for å stenge en stjålet telefon.

Tyveri av mobiltelefon

Mobiltyver går dårlige tider i møte hvis den nye appen gjør det den lover.

Foto: ColourBox

LES OGSÅ:

Flere nivåer

Brukeren skal selv kunne velge mellom flere sikkerhetsnivåer.

- Ved for eksempel å kombinere ganglag med stemme og fingeravtrykk, blir sikkerheten hundre prosent, sier Derawi til NRK.no.

Han er stipendiat ved Høgskolen i Gjøvik, der han nå tar en doktorgrad i informasjonssikkerhet og biometri i mobiltelefoner.

Derawi har gjort mye av utviklingsarbeidet med den nye appen, i samarbeid med forskere ved høyskolen i Darmstadt i Tyskland.

Når eieren halter

Hvis mobileieren vrikker beinet eller begynner å halte, kan gangslagsregistreringen erstattes av håndflatemønster/fingeravtrykk, stemmekontroll eller en god gammeldags tallkode.

Brukeren bestemmer selv rekkefølgen på de prioriterte mulighetene, som kan deaktiveres hvis man låner bort telefonen til andre.

Mobilapp

Den nye appen har flere muligheter for autentisering. Her registrering av ganglag, fingeravtrykk og tradisjonell PIN-kode.

LES OGSÅ:

Mange muligheter

Systemet for døråpning kan brukes i telefoner med såkalt nærfeltkommunikasjon (NFC).

Den gjør det mulig for mobilen å kommunisere med andre systemer, for eksempel en dørlås, på korte avstander.

Teknologien er allerede inkludert i en del nye mobiltelefoner, og mange flere er underveis.

Kombinert med biometri gir NFC en rekke muligheter. Når man går mot døra, kan appen sende data om ganglaget til en registrator som kontrollerer informasjonen og åpner døra.

Ansikts- og stemmegjenkjenning, eller et bilde av håndflaten, er andre varianter for åpning av dører.

NFC-teknologien fungerer på nært hold inntil 10 centimeter, i motsetning til den velkjente bluetooth-teknologien som kan kommunisere på lengre distanser.

- Den begrensede avstanden gjør NFC til en mye tryggere teknologi enn bluetooth der informasjon kan snappes opp av andre, mener Mohammad Derawi.

Kommer neste år

Da Derawi startet arbeidet med den nye appen, handlet det mest om tyverisikring.

- Men etter hvert viste det seg at biometrien også kan brukes til en lang rekke andre formål som krever trygg autentisering av brukeren. Håpet er at det nye systemet blir nyttig både for privatpersoner, næringsliv og offentlige etater, forteller han.

Han regner med at appen kan lanseres før sommeren neste år. Det gjenstår fortsatt en del utviklingsarbeid og finjustering, men noen av forskerne har allerede begynt å bruke den.

Dørlås med NFC

Lås og mobil med nærfeltkommunikasjon (NFC øverst) kan snart erstatte mer velkjente måter å åpne dører på.

Foto: Mohammad Derawi

- De siste ukene har jeg låst meg inn i kontoret mitt på Gjøvik kun ved hjelp av mobiltelefonen. Det fungerer utmerket, forteller Derawi.

Funksjonshemmede

Han tror funksjonshemmede er blant dem som kan få ekstra stor glede av den nye måten å åpne dører på. En smarttelefon med et godt fokusert kamera kan erstatte fjernkontrollen når for eksempel bil- og heisdører skal åpnes.

Applikasjonen virker foreløpig bare på telefoner med operativsystemet Android. Mohammad Derawi håper å ha klar en demoversjon om få måneder.

- Vi planlegger også en utgave for iPhone, forteller han.

- Men hva gjør man hvis telefonbatteriet er tomt når man skal låse opp en dør?

- Da kan løsningen være en opplader montert ved siden av leseren på døra. Når man holder telefonen inntil, får den strøm som aktiverer appen, forteller Derawi.

- Hvor pålitelig er den innebygde sikkerheten?

- Ganglag er helt individuelt og nesten umulig å misbruke. Fingeravtrykk er lettere å forfalske, men det krever tilgang på personens hånd. Så i praksis er også dette svært trygt, sier Derawi.

Et sveitsisk firma vurderer nå å delta i videreutvikling og markedsføring av den nye mobilappen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)