Selv om rekene er både billigere og bedre om vinteren, spiser vi langt mer reker om sommeren. Et kilo reker koster nå opptil 165 kroner garantert ferske og direkte fra tråler i Rogaland.
De høyeste rekeprisene kan skremme mange,
Men likevel skal det mye til før de norske rekeprisene overstiger de svenske.- Les også:
– Jeg fikk nærmest sjokk da jeg kom hit til Stavanger. For jeg er jo vant til at alt er dyrere i Norge, men så kommer man inn i en fiskebutikk og der er alt billigere. Det gjelder sjømat generelt, men spesielt reker er billigere, sier Nicklas Petterson, fiskehandler i Stavanger.
Opptil 400 kroner
I fjor sommer var prisen på ferske reker 250 kroner i Strömstad. Den svenske fiskehandleren sier at prisene varierer fra alt mellom 200 og 400 svenske kroner. Det vil si mellom rundt 180 og 360 norske kroner.
– I mitt land er jeg vant til at reker er en form for luksusmat, ikke hverdagsmat. For meg er det ikke noe spesielt at prisene ligger rundt 150 kroner i Norge. Men kommer det en nordmann og sier at dette er høyt, så vil jeg reagere, sier han.
– Kom til Sverige, så skal du få oppleve dyre rekepriser. 165 kroner er gi-bort-priser, det er bare å spise på, mener han.
Lite reker
Rekeprisene har skutt i været i sommer, og fangstene varierer mye. Og ettersom sommertider ofte betyr reketid for mange, sperrer mange øynene opp for de stigende rekeprisene.
- Les også:
– Ja, vi får jo høre at det er for dyrt. Kundene sier gjerne «165 kroner? Nei, det går ikke an. Jeg tar bare 1 kilo da», forteller Petterson.
For rekefisker Kåre Husebø, var fangsten i dag heller skral.
– Dette var dårlig, jeg hadde ventet mer, sier han.
Kan stige mer
I Rogaland Fiskesalgslag mener de rekeprisen bare vil fortsette oppover. Også her kan vi nærme oss 200 kroner kiloet etterhvert.
– Jeg tror nok ikke vi har nådd smertegrensen ennå. Vi ser jo hva folk ellers i sør-Norge er villige til betale for reker. Rogaland og Stavanger ligger under i pris i forhold til resten, sier Arild Olsnes, leder i Rogaland Fiskesalgslag.