Hopp til innhold

– Katter er blitt sesongdyr

En kattesesong er fra høst til sommer. Da blir pus satt på døren for å ikke ødelegge ferieplanene.

Hege Wensell og katten Ask

Hege Wensell hos Dyrebeskyttelsen er fortvilet over at folk ser på katter som et 'sesongdyr'. Katten Ask trenger et nytt hjem.

Foto: Elisabeth Aas / NRK

– Problemet er at kattene er så produktive at du nærmest får kastet katter etter deg gratis. I tillegg er de så innmari søte når de er små, sier leder for Dyrebeskyttelsen i Trondheim og omegn, Hege Wensell.

Krise i fellesferien

Dyrebeskyttelsen i Trondheim og omegn

Dyrebeskytteslen har katter på venteliste.

Foto: Elisabeth / NRK

Sommeren er høysesong for omplasseringstjenester som Dyrebeskyttelsen og Foreningen for omplassering for dyr ( FOD) over hele landet. Årsaken er at mange rett og slett kaster katten på dør når sommerferien står for døren.

– Katter har blitt sesongdyr. Mange skaffer seg en søt, liten kattunge når skoleferien er over om høsten. Når barnas skoleferie starter om sommeren, øker det voldsomt med hjemløse katter. I fellesferien topper det seg, sier Wensell til NRK.

Katter på venteliste

I Dyrebeskyttelsens brakke på Sluppen i Trondheim er det fullt hus. Over femti katter er nå tatt inn i varmen av organisasjonen som enten tar vare på dem selv, eller får dem plassert i midlertidige fosterhjem. Både hos Dyrebeskyttelsen og FOD er kapasiteten sprengt.

– Nå må folk som finner hjemløse katter stå på venteliste. Vi klarer bare å ta oss av syke katter, drektige katter eller kattunger, forklarer Wensell.

– Folk lærer aldri

Lederen for FOD i Trondheim er sjokkert over at folk ikke lærer.

– Det er det samme år etter år. Til tross for kampanjer om kastrering og merking av dyrene er det like ille til sommeren. Folk lærer ikke, sier en amper Kirsti Wangberg til NRK.

– Her er huset fullt. Vi klarer bare å hjelpe der det er helt prekert, legger hun til.

Liker lyden av støvsuger

Både Hege Wensell og Kirsti Wangberg forklarer at mange av de såkalte hjemløse kattene, åpenbart er familiekatter.

– De er kjælne, snille og tillitsfulle. De synes til og med at lyden av støvsugeren er greit. Man kan ta kattene rett opp på fanget for å kose med dem. Ville, hjemløse katter oppfører seg ikke slik, sier Wensell.

I tillegg blir mange avslørt når de ringer og varsler om en hjemløs katt som sitter på trappa.

– Det er ikke rent skjeldent at de om varsler og ikke vil vedkjenne seg katten, likevel er kattens eier, det er utrolig skuffende, sier Wensell.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Katt hos Dyrebeskyttelsen

Denne frøkna ble forlatt av eierne sine, når ønsker hun seg en ny, kjærlig eier.

Foto: Elisabeth Aas / NRK

Skjønner ikke ansvaret

En katt kan bli omlag 20 år og en hunkatt blir kjønnsmoden når den er seks måneder gammel. Dersom man ikke tar ansvar, kan det fort bli mange kattunger.

– En hunkatt kan få to til fire kull i året. Mange tar ikke innover seg hvilket ansvar det er å ta vare på en katt. Det er viktig at katten blir kastrert og merket. I tillegg skal katten selvsagt ha den omsorgen og kosen et levende vesen krever, sier Wensell.

Sjekk med naboen

Dyrebeskyttelsen og FOD ber folk som ser en tilsynelatende hjemløs katt, om å sjekke med naboene om de savner katten sin før de tar kontakt.

– Om katten ser frisk og sunn ut kan den holde til i nabolaget. Du kan også sjekke om katten er ID-merket. Det kan man få gjort gratis hos veterinær. Du kan henge opp lapper i nabolaget i håp om å finne kattens eier, eller annonsere på nett. Dersom du ikke får napp, kan du gå ut i fra at katten er hjemløs, sier Wensell.

Hun oppfordrer alle som ønsker seg dyr om å tenke seg godt om.

– Det er et stort ansvar, fastslår Wesell.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.