Hopp til innhold

Knallhard kamp om troverdighet

I avhørene fra Gjenopptakelseskommisjonen kjemper tidligere og nåværende ansatte i overvåkingspolitiet en knallhard kamp om troverdighet mot eks-spaneren Per Lilleløkken, som avdekket videoovervåkingen av Arne Treholts leilighet.

Per Lilleløkkens skussmål fra POT

I fjor høst sto Per Lilleløkken fram og fortalte at han hadde deltatt i overvåkingen av Arne Treholts leilighet, som pågikk fra 1982 til 1984 fra en dekkleilighet som overvåkingspolitiet (POT) hadde kjøpt i etasjen over.

Lilleløkken fortalte at representanter fra en amerikansk etterretningstjeneste hadde hjulpet POT å bore et hull fra dekkleiligheten og ned til Treholts leilighet, der et avansert fiberoptisk kamera var plassert. I følge Lilleløkken ble det gjort opptak fra dette kameraet.

Dollarsedler

Lilleløkken hevdet også at han hadde overhørt en samtale som daværende etterforskningsleder i Treholt-saken, Ørnulf Tofte, hadde hatt på spanernes kafferom på politihuset i Oslo. Der skal Tofte ha bedt om bil og sjåfør for å reise i banken og ta ut dollarsedler som skulle brukes til fotografering. Lilleløkken forbandt dette med påstandene som har fremkommet om at politiet fabrikkerte pengebevis i Treholt-saken.

Lilleløkken sluttet i POT i 1987, og gikk over i sivilt yrke. I Lilleløkkens ”karakterbok”, en såkalt periodisk vurdering, får han gode skussmål for den jobben han gjorde i POT.

NRK har tilgang på dette dokumentet, der Lilleløkkens karakterer ligger på Meget god og God.

I avhørene går flere av Lilleløkkens tidligere kolleger i POT til harde angrep mot hans troverdighet. Ingen kan huske å ha hørt samtalen Tofte skal ha hatt på kafferommet om lån av dollarsedler. Men heller ikke Lilleløkken kan i avhør med Gjenopptagelseskommisjonen huske hvem som skal ha sagt dette

De fleste av spanerne avviser også at det ble gjort opptak fra videokameraet i Treholts arbeidsrom. En av spanerne støtter Lilleløkkens fremstilling på dette punktet, og sier han er ”brennsikker” på at slike opptak ble gjort.

CIA eller briter?

Per Lilleløkken
Foto: Skjermdump: NRK

Mens Lilleløkken hevder at han deltok i overvåkingen av Treholts leilighet fra start til slutt, hevder de andre spanerne at overvåkerne ble byttet ut omtrent halvveis i perioden. Men de trekker ikke i tvil at Lilleløkken deltok i en av periodene. Et par av spanerne kan huske at de gikk vakter sammen med Lilleløkken.

Enkelte POT-spanere trekker Lilleløkkens opplysninger om at det var amerikanske hemmelige tjenester som hjalp til med å montere kameraet i Treholts arbeidsrom i tvil. De forteller at det var britiske kolleger som gjorde denne jobben. Men etterforskningsleder Ørnulf Tofte sier i sitt avhør at det var amerikanerne som hjalp til.

Harde beskyldninger

Flere av spanerne og andre av de tidligere POT-ansatte går til harde personlige angrep, både på Lilleløkken og en annen tidligere spaner som de mistenker for å være kilde for opplysningene som nå har lekket ut. De beskyldes for å ha vært i ubalanse og i opposisjon til systemet i POT på 80-tallet.

Både Lilleløkken og den andre spaneren som utsettes for disse beskyldningene forteller at de opponerte internt mot det de oppfattet som en ukultur i POT. De hevder at POTs tjenestebiler ble brukt til private formål av ledelsen, slik at spanerne kunne stå uten bil når de skulle ut på patrulje.