Hopp til innhold

Ansatte: – Tilliten er tynnslitt

Direktøren har trukket seg. Fem av 14 styremedlemmer har vurdert det samme. – Umulig å fortsette slik, sier styrelederen ved Oslo universitetssykehus.

Göran Stiernstedt

Göran Stiernstedt, styreleder ved Ahus.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Oslo universitetssykehus skulle være prestisjeprosjektet som skulle samle Aker, Ullevål, Rikshospitalet og Radiumhospitalet i ett lykkelig og hyperprofesjonelt rike, der resten av Europa skulle misunne oss.

Nå krangler styret så busta fyker, én tredjedel av styremedlemmene har vurdert å trekke seg fra styret og styret sliter med tynnslitt tillit fra eieren Helse Sør-øst.

Svekket tillit

Samtidig sier de ansatte at også deres tillit til det sittende styret er på vei under kritisk nivå.

Det setter omstillings- og fusjonsprosessen som koster flere milliarder kroner i fare ettersom det er bred enighet i styret om at prosessen er helt avhengig av motiverte og positive ansatte for å være vellykket.

– For å kunne fortsette arbeidet er man avhengig av et enig styre. Det haster å gjøre noe, for det går ikke an å fortsette slik det er nå, sier styrelder Göran Stiernstedt til NRK.

Hardere fronter

NRK har vært i kontakt med flere av styrets medlemmer. De sier samarbeidsklimaet i styret surnet betraktelig på styremøtet i mars.

Da hadde Oslo universitetssykehus nettopp byttet både styreleder og flere av de ansattes styrerepresentanter. Under behandlingen av budsjettet for 2011 stemte alle de fem ansatterepresentantene mot resten av styret.

NRK kjenner til at flere styremedlemmer mener det er uhørt at de ansattes representanter ville ha et budsjettvedtak som gikk utenpå de rammene de hadde fått av eieren Helse Sør-øst.

Siri Hatlen

Sykehusdirektør Siri Hatlen klarte ikke å bli enig med styret om fremdriftsplanen for Oslo universitetssykehus.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Nektet å støtte flertallet

Den kritikken er ikke ansatterepresentant Rita Huitfeldt von der Fehr enig i.

– På møtet i mars fikk styrelederen plutselig en annen hatt på seg, og han ble tydelig detaljstyrt av Helse Sør-øst, sier von der Fehr.

I det påfølgende møtet nektet de ansattes styrerepresentanter å stemme for budsjettet i 2012 og økonomisk langtidsplan.

Samtidig avviste eieren Helse Sør-øst den økonomiske langtidsplanen daværende direktør Siri Hatlen hadde lagt frem.

Dermed trakk Hatlen seg fra jobben.

Og nå tror von der Fehr at flere kan følge i direktørens fotspor.

Spår styrets avgang

– Med den situasjonen som oppstod måtte enten direktøren eller styret gå. Nå er det nok bare et tidsspørsmål før styret også må gå, sier von der Fehr.

Av flere grunner. Presset mot styret og styrelederen kommer nemlig både ovenifra og nedenfra. Ifølge von der Fehr er de ansattes tillit til styret på vei under kritisk punkt.

Samtidig skal tilliten fraHelse Sør-øst også ha begynt å skrante.

– Det er tydelig at tilliten til styret også er tynnslitt i Helse sør-øst. De er kjent med uenigheten i styret hos oss, og mener kanskje at det kan være bedre å skifte ut folk enn å fortsette, sier von der Fehr.

– Forholdet må forbedres

Også styreleder Stiernstedt innrømmer at forholdet til eieren ikke er det beste.

– Forholdet til eieren er heller ikke optimalt nå, og det må også forbedres. Samarbeidet mellom styret og eier må fungere, men det gjør det ikke nå, sier Stiernstedt før han innrømmer:

– Jeg vet ikke hvordan vi skal løse problemene.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger