Hopp til innhold

– Som Roskilde-festivalen uten gjørme

Fulle folk, gatespyling og regn. De mest hardbarka Harry Potter-tilhengerne går gjennom mye for å sikre seg billetter.

Ingrid Slettner Windsland

Ingrid Windsland har stått i kø utenfor Colosseum kino siden fredag ettermiddag. Mandag morgen ryddet de opp utenfor kinoen, slik at flere kan komme til.

Foto: Elida Høeg / NRK

– Det verste er fredag kveld og natt til lørdag. Da kommer det mye fulle mennesker som stiller spørsmål og er innpåslitne og vanskelige å bli kvitt.

Ingrid Windsland er en av ti personer som allerede står i kø for billetter til den siste filmen om Harry Potter. De har også med seg fem telt, noen plastflasker og et lite, oppblåsbart badekar.

– Maks en time

Colosseum kino, Harry Potter-kø

Telt og soveposer preget Harry Potter-køen mandag morgen.

Foto: Elida Høeg / NRK

Søndag 12. juni begynner salget av billetter til «Harry Potter og Dødstalismanene - Del 2». Dermed er fortellingen om trollmannen slutt for kinopublikum verden over.

Windsland har stått i kø siden fredag, men er bare nummer fire. De første stilte seg i kø utenfor Colosseum kino 1. juni, og passer på at alt går riktig for seg.

– Alle har lov til å ta pauser på maks en time. Hvis du skal være borte lenger, må du finne en erstatter som kan stå for deg. Det må også godkjennes av de som står først i køen, sier Windsland.

Det er ikke første gang den ivrige kinogjengeren står lenge i kø. Da «Harry Potter og Dødstalismanene - Del 1» ble lagt ut for salg i 2010, sto hun en natt i kø, men denne gangen stå hun lenger.

Hør intervju fra køen i 2010:

Se bilder fra køen i Trondheim her.

Som Roskilde uten gjørme

– Jeg har tatt ut noen dager fri sånn at jeg kan stå her. På den måten får jeg litt ferie også.

Selv om hun står over en uke i kø for noen kinobilletter, er det ikke billettene som er det viktigste for Windsland.

– Billettene er nok bare en bonus for mange. For meg er det sosiale minst like viktig. Å stå i kø er nesten som Roskilde, bare uten all gjørma.

Selv om Windsland bruker køen til å få noen feriedager, er det ikke alle som er like tilbakelente. Hun forteller at flere sitter i køen og jobber med skolearbeid, og en gjør til og med hjemmeeksamen fra fortauskanten.

Frykter ikke regn

Takket være fint vær i helgen har køståingen foreløpig gått bra. Selv om værvarselet for de neste dagene ikke er like bra, ser Windsland fram til resten av uka.

– Hvis det begynner å regne setter vi oss bare under tak og koser oss med litt mat. Kanskje spiller vi kort også. Allikevel krysser vi fingrene for at været holder seg sånn noen lunde.

Filmen har premiere 15. juli. Da er det ti år siden den første Harry Potter-filmen kom til Norge.

NRK.no besøkte køen tidlig mandag morgen. Allikevel var det fullt liv ved Oslos største kinosal. Gatene skulle spyles, og alle køgjengerne deltok på ryddingen.

På tross av både fulle folk, utrygge værmeldinger og gatevask om morgenen, er Windsland glad for at hun kan stå i kø.

– Det er mange artige mennesker som går forbi og stiller oss forskjellige spørsmål. Det er veldig sosialt, og de blir kjent med mange spennende mennesker.

Hadde du stått 12 dager i kø for en film?