Hopp til innhold

- Trenger vel ikke klippe håret for å spille i Garden?

Tre jenter fra et og samme musikkorps har fått samme beskjed. De får spille i Hans Majestet Kongens Garde. Sånt hører til sjeldenhetene.

Video TRE FRA SAMME KORPS TIL GARDEN

Gina Havdal er sammen med to venninner fra musikkorpset Tempo klare for Gardemusikken.

De tre har fulgt hverandre som korpsmusikanter i Kristiansund fra de var bitte små. Nå spiller de i Musikkorpset Tempo. De hadde et felles ønske. Nemlig å få spille i Gardemusikken. Plutselig fikk de beskjeden de ventet på. Alle tre fikk plass samtidig.

Ingvild Haraldsdotter Johns

- Jeg følte meg ganske flink da jeg finn beskjed om at jeg hadde kommet inn, sier Ingvild Haraldsdotter Johns.

Foto: Roar Halten / NRK

– Jeg ringte til Eirin først, for hun går i klassen min. Da fikk jeg vite at hun hadde kommet inn. Så sendte jeg melding videre til Gina, og fikk vite at hun også hadde kommet inn. Da ropte jeg bare yeaaaah, forteller Ingvild Haraldsdotter Johns.

– Vi må ha spilt bra

Det hører med til sjeldenhetene at tre fra samme musikkorps får komme samtidig til Gardemusikken. Men det er altså tilfelle for de tre jentene fra Kristiansund.

– Vi må nok ha spilt ganske bra på opptaksprøven, sier Johns.

– Dette er veldig spesielt

Også leder i musikkorpset Tempo i Kristiansund, Odd Sigbjørn Tvestad gleder seg over det som har skjedd.

Odd Sigbjørn Tvestad

Odd Sigbjørn Tvestad er leder i musikkorpset Tempo.

Foto: Roar Halten / NRK

– De hører til i det samme kullet og har fulgt hverandre fra de begynte og frem til nå. Nå får de oppleve et år i Garden. Det er veldig spesielt, og det er veldig spesielt at det er tre jenter, sier Tvestad.

– Trenger ikke klippe håret

Blant guttene som skal til Garden er det en kjent sak at ikke alle hårfrisyrer er like gangbare til gardeuniformen. Håret skal være kort, og for å passe til gardehattene går gardistene ofte en litt spesiell hårfrisyre. Men for jentene gjelder andre regler.

– Nei, jeg håper da at jeg ikke trenger å klippe håret. Nei, jeg må nok ikke det. Og jeg har ikke noen planer om det, sier Gina Havdal.

Military Tattoo

To av jentene har fått plass i hovedkorpset. Den tredje skal spille i signalkorpset. Til sammen er det 85 musikere i de to garde-korpsene. Dermed blir det sett på som en bragd å få inn hele tre Tempo-musikere.

Eirin Sætherbø

Eirin Sætherbø har lest bloggene til tidligere gardemusikere. Hun gleder seg særlig til Military Tattoo.

Foto: Roar Halten / NRK

– Etter at jeg kom inn har jeg studert bloggene til mange av de som har spilt der før. Der har jeg lest mye om hvordan tjenesten er, og jeg har begynt å øve ekstra, forteller Eirin Sætherbø.

– Hva gleder du deg mest til?

– Det er Military Tattoo i Skottland. Det blir vel det beste, sier Sætherbø.