Hopp til innhold

Vil kunne dopingteste deg på treningssenteret

Snart vil treningssentrene kunne be folk de mistenker at misbruker doping om å avlegge dopingtest.

Video Du kan bli dopingtestet på treningssenteret

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Jørn Rønåsen mener det er bra at treningssenteret han trener på skal kunne dopingteste kundene (Reportasje: Arnfinn Nygaard/Stig Jaarvik).

Bransjeorganisasjonen HSH-Trening organiserer 200 medlemsbedrifter i treningssenterbransjen i Norge, vel to tredjedeler av bransjen og flere av de største kjedene.

Anne Thidemann, direktør i Virke Trening

– Mange har ventet lenge på å være herre og kvinne i eget hus, sier direktør Anne Thidemann i HSH-Trening.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Nå skal et nytt antidopingprogram gjøre sentrene «rene».

– Mange har ventet lenge på å være herre og kvinne i eget hus, og ha muligheten til å kunne teste, sier direktør Anne Thidemann i HSH-Trening til NRK.

NRK har i en rekke reportasjer på radio, nett og TV fokusert på doping i Norge. Det omsettes mye ulovlig dop her til lands.

I januar lovet helse- og omsorgsministeren tøffere kamp mot dopingmisbruk, og bransjen selv ser nå ut til å følge opp.

Kan kaste ut kunder

Ståle Wadsworth

– De flytter i praksis bare problemet fra ett sted til et annet, sier Ståle Wadsworth, tidligere misbruker av anabole steroider.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Treningssentrene som er HSH-medlemmer skal kunne lære opp ledelse og ansatte om dopingbruk gjennom et e-læringsprogram utarbeidet av Antidoping Norge. Programmet rulles ut fra tidlig i høst.

Etter å ha gjennomført kurset, kan sentrene søke konsesjon om å revidere kundenes treningskontrakter: Sier du ja til å trene et sted, sier du også ja til å potensielt sett kunne bli dopingtestet.

– Hvis man har mistanke om dopingbruk, kan man kreve at det avlegges en prøve. Det er nytt sammenlignet med før, sier Thidemann.

Til slutt kan sentrene kaste ut kunder de mistenker at doper seg.

(Saken fortsetter under bildet)

Dopingpreparater i hendene til Ståle Wadsworth

Ståle Wadsworth viser frem ulike typer treningsdop, blant annet 'russere' og en type østtyske atleter brukte.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Tror dopingbrukere flytter seg

Ståle Wadsworth, som tidligere har misbrukt anabole sterodider, har ikke videre tro på det nye initativet.

Han tror dopingmisbrukere vil forflytte seg til treningssentre hvor de ikke blir testet.

– De flytter i praksis bare problemet fra ett sted til et annet, sier Wadsworth til NRK.

Jørn Rønåsen

– Jeg synes det er veldig bra, det viser at senteret tar det seriøst, sier Jørn Rønåsen, som trener ved Skullerud Sportssenter i Oslo.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Men Jørn Rønåsen, som NRK møtte ved et treningsapparat på Skullerud Sporssenter i Oslo tirsdag, er positiv til treningsbransjens initiativ.

– Jeg synes det er veldig bra, det viser at senteret tar det seriøst. Det er mange som tar den kjappe snarveien, og det er ikke alltid det beste. Du blir gal av det til slutt, sier Rønåsen.

– Skal svært mye til

Datatilsynet har godkjent treningsbransjens nye dopingprosjekt, og mener personvernet er ivaretatt i ordningen.

– Det skal svært mye til for at man skal ilegges en dopingkontroll. Vanlige trenende ved treningssentrene risikerer ikke å måtte å avlegge en dopingprøve, sier direktør Bjørn Erik Thon tii NRK.

– Hva er sjansen for å bli svartelistet av andre treningssentre hvis en har blir svartelistet av ett senter?

– Det er veldig lite en kan gjøre med folk som «shopper rundt» og doper seg ett før de flytter seg til et annet, vedgår Thon.

Han tror likevel at problemstillingen vil bli diskutert i de enkelte kjedene.

(Saken fortsetter under bildet)

Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet

– Det skal svært mye til for at man skal ilegges en dopingkontroll, forsikrer direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Testing ikke mål i seg selv

Antidoping Norge har utviklet opplæringsprogrammet for treningssentrene, i tillegg til rutiner og prosedyrer for hvordan ansatte ved tredningssentrene kan følge opp tegn og symptomer på dopingmisbruk.

Sist, men ikke minst skal de stå for selve dopingtestingen, som blir gjennomført med urinprøver.

– Testing er ikke et mål i seg selv. Målet er at treningssentrene skal kunne tilby et helsefremmende aktivitetstilbud til kundene. Vi håper i grunnen at vi ikke blir nødt til å ta så mange tester, sier daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Anders Solheim, leder i Antidoping Norge

- Vi håper i grunnen at vi ikke blir nødt til å ta så mange tester, sier daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Solheim tror tiltaket vil være viktig for å bekjempe dopingbruk i ungdsomsmiljøene. Blir det først testing, vil den foregå på akkurat samme måte som i toppidrettsmiljøene, forklarer han.

Dopinglisten som er hjemlet i Straffeloven legges til grunn for arbeidet, og det blir spesielt rettet oppmerksomhet mot anabole steroider og enkelte stimulerende midler.

– Noen vil bli skremt

Thidemann i HSH-Trening vedgår at noen kunder vil kunne bli skremt vekk fra treningssentre hvor de risikerer dopingkontroll.

– Noen som ikke har rent mel i posen kan nok bli skremt. Men de aller fleste som trener på et senter er ikke misbrukere av doping, og de vil se på dette som positivt, tror hun.

HSH-Trening-direktøren frykter ikke at det kan gå mot en todeling i treningssentermarkedet, hvor en gruppe sentre er «rene» mens andre tar seg av dopingmisbrukerne.

(Saken fortsetter under bildet)

Folk som trener på Skullerud Sportssenter i Oslo

Skullerud Sportssenter i Oslo er ett av sentrene som trolig vil ta del i bransjens nye antidoping-system. Ikke alle treningssentrene vil det.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Tror ikke treningen blir dyrere

Thidemann vil ikke tvinge medlemsbedriftene til å delta i antidoping-programmet, på grunn av kostnadene. Bransjeorganisasjonen sentralt har betalt noe av utviklingskostnadene, men hvert senter må selv punge ut 3-4000 kroner per år i det videre arbeidet.

Hun vil likevel anmode alle medlemsbedriftene sterkt om å bli med.

– Vi har svært klare signaler på at dette er velkomment i bransjen, forklarer direktøren i HSH-Trening.

Thidemann ser ingen grunn til at det skal bli dyrere for kundene å trene etter at ordningen er på plass, men håper at helsemyndighetene bevilger mer penger til Antidoping Norge.

– Med én million kroner hadde vi kunnet implementert ordningen langt raskere og bredere, mener hun.

AKTUELT NÅ