Hopp til innhold

Kan bli slutt på «molte-takeaway»

Et nytt lovforslag kan tolkes som at all molte som plukkes i Nordland, Troms og Finnmark må spises på stedet, isteden for å ta med bøtta hjem.

Molter

Molter til mer besvær – og mindre dessert: Det kan bli vanskelig for folk å plukke molter og ta med hjem dersom Miljøverndepartementets lovforslag går gjennom.

Foto: Liv Tømmermo-Reitan

Friluftsloven er under revisjon og Salten friluftsråd er bekymret for framtida til bærentusiaster.

Miljøverndepartementet foreslår å flytte over allmenne rettigheter til bærplukking fra straffeloven til friluftsloven, slik at én lov regulerer både høstingsrett og ferdselsrett.

– Det er vel og bra, men problemet er ordlyden på lovforslaget, sier daglig leder i Salten friluftsråd, Trond Loge.

Må spises på stedet

Ordlyden i lovteksten gir rom for ulik tolkning. Den kan nemlig forstås slik at ingen i Nord-Norge har rett til å plukke molter noen steder, hvis de ikke spiser dem på stedet.

– Dette vil være en kraftig innskrenkning av retten til å høste molter i våre tre nordligste fylker, folk må få lov til å plukke molter for å ta med seg hjem, sier Loge.

I Proposisjon 88 L Endringer i friluftsloven og straffeloven foreslås lovendringer. Allmenne høstingsretter foreslås overført fra § 400 i Straffeloven til en ny § 5 i Friluftsloven, med følgende ordlyd:

Under ferdsel i utmark kan almenheten høste ville nøtter som skal spises på stedet og plukke og ta med seg ville blomster, planter, bær og vill sopp, samt røtter av ville urter, når dette skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet. For multer på multebærland i Nordland, Troms og Finnmark gjelder dette bare når eier eller bruker ikke har nedlagt forbud mot plukking, og kun for multer som skal spises på stedet.

Forslag i revidert friluftslov

– Dette svekker allmennhetens respekt for lov og rett, for jeg har vondt for å tro at alle vil følge denne loven hvis den trer i kraft. Det vil ikke bli forstått.

Har sendt brev

Trond Loge i Salten friluftsråd

Trond Loge i Salten friluftsråd

Foto: Salten Regionråd

De har nå sendt brev til Miljøverndepartementet, der de ber om at den nye lovteksten endres slik at loven ikke er til å misforstå. Saken er kommet så langt at den nå ikke er på administrativt nivå, men på politisk nivå, mener Loge.

– Det er veldig vanskelig å endre et forslag til en lovtekst, men vi har skrevet til departemenetet med håp om at de ser på teksten og i det minste klargjør hvordan den tolkes, sier han.

Saken skal behandles i Stortingets Energi og miljøkomité. Det er ikke bestemt når loven skal vedtas.

Friluftsrådets brev til Miljøverndepartementet kan du lese her.

Lang tid med uforståelige lover

– Jeg frykter denne lovteksten vil øke uklarheten og at den blir gjenstand for tautrekking i ulike retninger ut fra ulike interesser, sier Loge.

Salten friluftsråd ønsker å få en lovtekst som kan forstås, og at molter skal bli lettere tilgjengelig for alle.

– Det er et paradoks at mens stadig mer næringsrike bær råtner i utmarka, og unge bærplukkere er i ferd med å bli en trua minoritet, så foreslår Miljøverndepartementet en lovendring som kan gjøre bær i Nord-Norge mindre tilgjengelig.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.