Hopp til innhold

Stjerneregissør lager hjerneutstilling

Robert Wilson er en av verdens mest anerkjente teaterregissører. Men hans siste oppdrag er for et museum i Oslo.

Video Han forener scenekunst og hjerneforskning

VIDEO: Teaterregissøren Robert Wilson går fra scenen til museet. Søndag åpner utstillingen «Mind gap» i Oslo. Se bilder fra den spektakulære utstillingen i Dagsrevyens reportasje.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Fra utstillingen "Mind gap"

Fra utstillingen «Mind gap».

Foto: NRK

Utstillingen «Mind gap» ved Norsk Teknisk Museum handler om hjernen og hjerneforskning, og det er ingen hvemsomhelst som står bak.

Teaterregissøren Robert Wilson er nemlig hyret inn til å designe utstillingen.

– Jeg har lenge hatt lyst til å utforske hjernen. Dessuten passer dette bra sammen med et annet prosjekt jeg har ved Watermill Center i New York hvor vi kombinerer vitenskap og teater, sier Wilson til NRK.

– Som Alice i Eventyrland

Den berømte multikunstneren har boltret seg over 400 kvadratmetre i arbeidet med utstillingen, som han har konstruert sammen med professor Serge von Arx ved Høgskolen i Østfold.

– Det har aldri vært laget en liknende utstilling ved dette museet. Opplevelsen er som å være Alice i Eventyrland og havne i en verden hvor det er nye ting overalt. Det er på en måte det samme jeg gjør på teaterscenen, sier 69-åringen fra Texas.

Video Robert Wilson forteller om arbeidet med "Mind gap"

VIDEO: Robert Wilson forteller hvordan han har tenkt i konstruksjonen av utstillingen «Mind gap».

– Forskning ut til folket

Henrik Treimo

Teknisk Museums Henrik Treimo er fornøyd.

Foto: NRK

«Mind gap» er laget i anledning 200-årsjubileet til Universitetet i Oslo.

Den skal være en interaktiv utstilling rettet mot barn og voksne, med det formål å formidle hjerneforskning til folk flest.

– Det betyr mye for oss at Wilson sa ja til å være med på dette. Han klarer å ta vitenskap og teknologi inn i en kulturell kontekst som er helt annerledes enn hva vi ellers ser i utstillinger ved tekniske museer, sier prosjektleder Henrik Treimo ved Norsk Teknisk Museum.

Utstillingen åpner søndag 17. april, og varer ut 2012.

Video Robert Wilson fra Nasjonalgalleriet

VIDEO: NRK-programmet Nasjonalgalleriet møtte Robert Wilson i november 2010 under forarbeidet med utstillingen. Reporter Rolf Petter Olaisen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.