Hopp til innhold

Northug: – Artigere at Tord tar bronse enn at jeg tar gull

Etter femmila var det Tord Asle Gjerdalens bronse hele landslaget ville snakke om. Både Northug og treneren satte det foran gullet til Northug.

Video a6f4bcea-6cb4-4bcf-b63c-02a7e9238748.jpg

Se intervju med medaljevinnerne Northug og Gjerdalen.

Topp tre

Maxim Vylegzhanin, Petter Northug og Tord Asle Gjerdalen etter femmila i Holmenkollen.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Med tre nordmenn blant de fire beste, leverte det norske herrelandslaget i langrenn en fantastisk avslutning på årets VM.

Mest gledelig var prestasjonen til Gjerdalen.

- Det som er mest artig i dag er at Tord tar bronsen, sa Northug med sitt eget gull rundt halsen.

Er det større enn ditt eget gull?

- Ja, faktisk.

– Det er rørende

Da Northug vant VM-gull på femmila i Liberec for to år siden fikk han god hjelp av nettopp Gjerdalen på slutten. Det har han ikke glemt.

- Vi må ikke glemme at han hjalp meg til gull på femmila i Liberec-VM og at han etter det gikk på en smell. Han måtte trene mye alternativt, men har aldri gitt opp. Han har stått på, og det er rørende at han kommer tilbake og tar VM-bronsen på femmila i Holmenkollen. Han fortjener det så utrolig mye, sier Northug.

  • Har herrelandslaget nå tilbakevist kritikken mot dårlig prestasjoner bak Northug? Si din mening nederst i saken!

Gjerdalen har brukt usedvanlig mye krefter på å komme seg tilbake på toppnivå. Han forteller at det i perioder har vært knalltungt.

- Våren 2009 hadde jeg noen joggeturer der jeg måtte starte med rolig gange etterfulgt av rolig jogging. Og så måtte jeg gi meg etter et kvarter for å gå inn og spise, dusje og legge meg.

- Jeg måtte hvile. Etter en sånn tur var jeg like sliten som det gutta var etter en tre timer lang treningsøkt, sier han.

Satt langt inne

Gjerdalen hadde overbevist i Liberec-VM, og hadde fryktelig lyst til å toppe VM med et enda bedre OL i Vancouver. Derfor var det enda vanskeligere å akseptere at kroppen var utslitt.

- Det er jo vanskelig å gå inn etter et kvarter fordi jeg visste at OL var nær, og så et VM på hjemmabane, derfor ville jeg få i gang treningen. Min utfordring har vært å hvile mer enn jeg har ønsket, sier Gjerdalen etter søndagens VM-bronse.

Da landslagstrener Morten Aa Djupvik skulle fortelle om medaljen til Gjerdalen, presset tårene på for treneren. .

- Det er den plasseringen som rører meg aller mest i dag. Vi forventet liksom at Petter skulle kjempe om gullet, men tredjeplassen til Tord satt langt inne og det ligger mye hardt arbeid bak den. Han har vist en utrolig motivasjon og tro på veien, sier Aa Djupvik.

Les mer om norsk medaljefangst:

Saken fortsetter under videoen!

Tord Asle Gjerdalen

Tårene rant da Tord Asle Gjerdalen møtte kjæresten Elisabeth Olimb (t.v.) etter femmila.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

- Har vært en lang vei

Gjerdalen selv medgir at VM-medaljen har kostet.

- Det har vært en lang vei. Men jeg har hatt mange gode hjelpere, og jeg har jobbet sammen med familie, lagkamerater og støtteapparat. Vi har virkelig kjempa for å komme tilbake, og jeg ser på dette som en lagseier, rett og slett, sier han til NRK.

Han kan nå se tilbake på et VM med stafettgull og individuell bronse. Selv om han rangerer stafetten litt høyere, blir dagens innsats stående som en god nummer to.

Selv er han opptatt av laginnsatsen.

- Det blir konge å stå to stykker på pallen. Og vi må heller ikke glemme at vi har Sjur Røthe på fjerde og Petter Eliassen på ellevte. Jeg må si at det norsk herrelangrenn er ganske stort for tiden, slår Gjerdalen fast.

Lykkelig Sundby

Sjur Røthe gikk et kjempeløp og endte på en flott fjerdeplass under to sekunder bak Gjerdalen. Petter Eliassen lå godt an de siste kilometerne, men falt fra pallkampen.

Martin Johnsrud Sundby havnet på 24. plass søndag, men smilte likevel fra øre til øre da han krysset målstreken.

- Jeg kan ikke gjøre annet enn å smile i dag. Jeg er på verdens desidert beste herrelandslag, sier han til NRK.

Saken fortsetter under videoen!

Video Sundby smiler av gutta

Martin Johnsrud Sundby var ekstatisk etter målgang, til tross for 24.-plassen.

Overbevisende VM

Sin egen femmil oppsummerer han på følgende måte:

- Jeg følte meg pigg i tre runder, men så har jeg krampe fra nakken og ned på de to siste.

Det har flere ganger blitt stilt spørsmål ved bredden i norsk herrelangrenn. Bak den ubestridte eneren Northug har det vært tynt, mener mange.

Blant annet har NRKs egen ekspert, Thomas Alsgaard, åpent kritisert løperne bak Northug for å prestere altfor dårlig.

Men VM-innsatsen tyder på noe helt annet.

Norge har fire av fem løpere blant de elleve beste på femmila, i tillegg til gull på stafetten - og det uten hjelp fra skiskytterne.

Saken fortsetter under videoen!

Video 0b53779d-63a8-4ea6-a583-6c35359e993b.jpg

Se intervju med Petter Eliassen.

- Tror noen traff meg

Petter Eliassen, som kom med til VM helt på tampen, kunne fort gjort dagen enda bedre for Norge. Dessverre falt han før den siste bakken og mistet muligheten til å kjempe om de gjeveste plasseringene.

- Jeg tror noen kjørte inn i meg, i hvert fall gikk jeg plutselig i bakken. Jeg følte meg pigg, faktisk har jeg aldri følt meg så bra på slutten av en femmil. Dessverre mister jeg litt motivasjonen etter fallet, sier Eliassen til NRK.

Han setter stor pris på VM-sjansen han fikk av landslagsledelsen.

- Jeg er veldig heldig som fikk være med. Motivasjonen har fått et løft, sier han.

Har herrelandslaget nå tilbakevist kritikken mot dårlig prestasjoner bak Northug? Si din mening her!

Siste nytt

  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal