Hopp til innhold

- Folkekirken er ikke truet

Einar Gelius får liten støtte blant liberale kristne for påstanden om at konservative krefter truer folkekirkens framtid.

Sturla Stålsett, Kirkens bymisjon

Sturla Stålsett.

Foto: Tormod Strand / NRK

Einar Gelius holder pressekonferanse om sin avgang

Einar Gelius.

Foto: NRK

Sogneprest Einar Gelius fortalte i går at han sier opp stillingen som prest i Vålerenga kirke.

Under pressekonferansen i går advarte Gelius mot at konservative krefter som kan hindre kirken i å bli rausere.

- La dette få konsekvenser for statskirkedebatten fremover. La oss beholde en åpen og raus folkekirke, sa Gelius.

Uenig

Generalsekretær i Kirkens Bymisjon Sturla Stålsett er helt uenig og mener den norske kirke heller er i ferd med å bli et mer tolerant sted enn før.

- Jeg mener det ikke er riktig å knytte hans måte å være prest på direkte opp mot spørsmålet om vi har en folkekirke eller folkekirkens fremtid. Jeg tror at kirken er i ferd med å bli mer romslig og bedre på å håndtere konflikter, sier Stålsett.

Men om kirken har blitt mer tolerant, så betyr ikke det at den er konfliktfri.

- Vi kommer til å stå i konflikter innad i kirken nå og på andre måter fremover, det er det ikke noe tvil om. Kirken må håndtere konfliktene slik som andre arbeidsgivere og arbeidsplasser gjør.

Ikke bitter

Gelius beskriver de siste ukene som en stor belastning for både han selv og familien. Han sier også at det er et sterkt konformitetspress i kirken.

- Jeg er ikke bitter, jeg er bare trist og lei meg.

I lokalmiljøet på Vålerenga har folk engasjert seg sterkt i saken . Anne Berntzen er en av dem som mener Gelius passer inn i det bohemske miljøet på Vålerenga.

– Han dømmer ingen og han har skapt et samfunn rundt kirka. Ønsker man å holde et møte i kirka så kan man ringe til Gelius. Kirka er åpen for alle selv om man ikke er personlig kristen, sier Berntzen.