Hopp til innhold

– Privat kinodrift truer mangfoldet

Byrådene i Oslo og Bergen ønsker å privatisere kinotilbudet. – Kan true mangfoldet, frykter medieviter.

Harry Potter og Dødstalismanene Del 1

Kanskje får vi bare se kommersielle storfilmer som den kommende 'Harry Potter og Dødstalismanene Del 1', på privatiserte kinoer, frykter medieviter.

Foto: Courtesy of Warner Bros Pictures / Courtesy of Warner Bros Pictures

Professor Ove Solum

Professor i medievitenskap Ove Solum.

Foto: UiO

I dag er kinoene i landets to største byer kommunalt eid. Men nå er privatisering av drifta høyt på politisk dagsorden både i Oslo og i Bergen.


Professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo, Ove Solum, mener en privatisering kan være uheldig.

– Hvis dette er et skritt mot et kommersielt system, kan mangfoldet som har kjennetegna det norske kinotilbudet bli trua, sier Solum.

Hør innslaget fra Kulturnytt:

Vil selge 49 prosent

Bergenserne kan i dag se filmer i nitten saler fordelt på to kinobygg. Disse er i dag kommunalt styrt og eid. Det borgerlige byrådet i Bergen tar nå til orde for å selge opptil 49 prosent av aksjene i Bergen Kino til private aktører.

Harald Hove

Byråd i Bergen Harald Hove (H).

Foto: Marit Hommedal / Marit Hommedal

– En slik modell vil gjøre at vi kan hente ut midler som er bundet opp i aksjer i dag, og samtidig sikre de kulturpolitiske målsetningene våre gjennom fortsatt eierskap i hver enkel kino, sier Harald Victor Hove, byråd for kultur, kirke, idrett og eierskap i Bergen (H).

Dette skaper reaksjoner hos opposisjonen i Bergen, som i likhet med professor Solum frykter en forflating av tilbudet.

– Hollywood-produksjoner kan være gode filmer, men også dokumentarer, kunstfilm og provoserende filmer er viktige. Disse vil forsvinne fra lerretet ved en privatisering, mener Gunn-Vivian Eide fra Hordaland Venstre.

– Ønsker bergensmodellen

I Oslo har det borgerlige byrådet programsatt i budsjettet å selge kinoen. De borgerlige partiene har imidlertid ikke flertall i bystyret i Oslo, og vil derfor ikke få gjennom et forslag om fullstendig salg.

Byrådet i Oslo ser derfor til Bergen med stor interesse.

– Jeg ser på denne «bergensmodellen» som interessant for Oslo, med private aktører som deleiere. Da vil vi ha bukta og begge endene både gjennom eierskap og som konsesjonsmyndighet, sier Øystein Sjøtveit, byråd for næring og eierskap i Oslo (Frp).

Saken om delprivatisering av kinotilbudet skal opp til behandling i bystyret i Bergen senere denne måneden, der de borgerlige byrådspartiene har flertall.

Bergen Kino Magnus Barfot

Magnus Barfot - ett av Bergen Kinos to kinobygg.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

  • Hvordan tror du kinotilbudet vil bli dersom kinoene blir privatiserte?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober