Hopp til innhold

Nå forsvinner søppelberget

Mannskapene fra Trondheim bydrift er i full gang med å gjøre byen ren og pen igjen.

Jan Røising

Jan Røising og resten av ryddelaget til Trondheim bydrift har litt å ta igjen etter strieken.

Foto: Jørgen Pettersen / NRK

Klokka er snart halv åtte nede ved Trondheim bydrift sitt anlegg på Valøya i Trondheim. Søppelsekker legges i bilene, spader og gripetanger gjøres klar for innsats og gressklippere kjøres på tilhengere. Alt som kan krype av gå av fast ansatte, vikarer og sommervikarer er tilkalt for å rydde byen etter 13 dager med streik.

For søppelet har hopet seg opp enorme mengder mens de ansatte har vært ute i streik. I tilegg har gresset vokst og blomsterbedene stått ustelt.

- I dag blir det travelt, det er helt sikkert, sier Jan Røising i Trondheim bydrift.

Biler kjører ut til ulike deler av byen. Hvert lag har sin oppgave. Noen skal rydde, andre skal slå gress. Alle har mye å gjøre.

- Vi er spente på hva som møter oss. Hvor mye det egentlig er å gjøre. Vi har et visst inntrykk, men det blir nok litt improvisering i løpet av dagen, sier Røising.

Store mengder søppel

Noen minutter senere er de fleste bilene i farta. Første stopp for laget til Røising er Marinen. Lukta av søppel slår imot dem idet de går ut av bilen. Engangsgriller, flasker, matrester, klær, og enorme mengder emballasje ligger og venter på gjengen på 5-6 personer.

- Egentlig er det ikke så ille her. Det dårlige været har gjort at området ikke har vært like mye i bruk som vanlig. Folk har tatt ansvar og fylt opp containerne. Man må jo se det positive i det hele også. Men det finnes alltid noen utskudd som bare lar alt ligge på gresset her.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Søppel på marinen

Søppelet fløt rundt de stappfulle containerne på Marinen.

- Gi oss litt tid

For måsen og trosten er festen nå over. Etter å ha levd livets glade dager på menneskenes rester, går ryddelaget fra kommunen i gang med å gjøre plena grønn igjen. Etter tre kvarter er Marinen knapt til å kjenne igjen. Containerne er tømt og plena begynner å bli fri for det mest synlige søppelet.

- Når vi har fått bort søppelet går vi i gang med å slå gresset. Det begynner å ligne på noe nå.

I Ilaparken, Domkirkeparken og Lademoen park er andre lag og gjør den samme. Forhåpentligvis skal de rekke over det meste av byen i løpet av dagen.

- Folk kan ikke forvente at alt er skinnende rent i løpet av dagen, men det meste av den synlige søppelet være borte i løpet av dagen. Men folk må gi oss noen dager for alt blir helt tipp topp. Vi skal ha folk ute i helga også, sier Røising.

Rent og pent etter ryddingen

Tydelig forbedring etter noen minutter arbeid av mannskapene til kommunen.

Foto: Jørgen Pettersen / NRK