Hopp til innhold

Svertet krigshelt hedres med krigskorset etter sin død

I dag får kaptein Eiliv Austlid fra Stange post mortem landets høyeste utmerkelse, krigskorset med sverd. Det er hans barn og barnebarn som mottar ordenen under en tilstelning på Akershus festning.

Bjørnar Austlid med bilde av sin far Eiliv Austlid

Bjørnar Austlid er lettet over at faren Eiliv Austlid endelig blir hedret for sin innsats under krigen.

Foto: Per Magnussen / NRK

Mange mente at Austlid handlet feil da han og fem nordmenn ble skutt av tyskere på Dovre 15. april 1940, men nå mener historikere at kapteinen fra Stange trolig reddet regjeringen fra å ha bli tatt av tyskerne.

Lettet over at faren hedres

80 år gamle Bjørnar Austlid var 10 år da faren, kaptein og bonden Eiliv Austlid ble skutt og drept av tyske soldater på Dovre. Han er veldig lettet over at faren nå blir hedret.

– Det er en lettelse samtidig som er en tung dag. Det er mange følelser som har ligget der i mange år som kommer opp på overflaten i forbindelse med dette her, sier Bjørnar Austlid.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Eiliv Austlid

Eiliv Austlid blir hedret med krigskorset med sverd 70 år sin død.

Foto: NRK

I 25 år har han sammen med en gruppe historikere arbeidet for å få fram sannheten om det som skjedde dagen da hans far døde.

Regjeringen var på flukt nordover mot Dombås beskyttet av kaptein Austlids 40 mann sterke kompani. På Hagevollen møter de tyske fallskjermjegere i nedgravde stillinger.

Trodde på Trygve Lies historie

Den offisielle historien har vært at kaptein Austlid og kompaniet kjørte rett inn i et bakhold der Austlid og fem andre nordmenn ble drept.

Det simple i denne saken er at etter at han fulgte deres ordre så svertet de hans renommé, og beskylder ham for å gjøre noe dumt.

Med daværende minister, senere generalsekretær i FN, Trygve Lies, versjon som grunnlag har krigshistorikere skrevet at Austlid utviste dårlig dømmekraft og at regjeringen klokelig hadde blitt igjen noen kilometer lenger sør.

Men slik var det ikke. Kaptein Eiliv Austlid ville sende ut en fortropp for å rekognosere, men fikk ikke lov. I stedet fikk han ordre om å kjøre rett på med regjeringen hakk i hel.

Krigskorset.

Det er første gang på 60 år at krigskorset med sverd deles ut.

Foto: Asgeir Spange Brekke/ fORSVARSDEPARTEMENTET/HANDOUT / Scanpix

Vitner har fortalt at Austlid skal ha sagt at «Dette er selvmord, men en ordre er en ordre».

– Simpelt at de løy

I kampene som følger tar Austlid med seg seks frivillige og stormer den tyske stillingen. Dermed får regjeringen tid nok til å snu og komme seg unna. Austlid blir skutt.

– Det simple i denne saken er at etter at han fulgte deres ordre så svertet de hans renommé, og beskylder ham for å gjøre noe dumt. Forfalske historien ved å ikke fortelle sannheten om deres opptreden og om hvor de var befant seg da dette skjedde, sier sønnen Austlid.

Det tok over 20 år å få myndighetene til å innse feilen. I fjor høst kom gjennombruddet.

– Jeg ble oppringt av forsvarsministeren som fortalte at «Din far er i statsråd i dag tildelt krigskorset med sverd», forteller en tydelig rørt sønn.

– Ofret sitt liv for Norge

Daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) kunne 2. oktober i fjor fortelle at regjeringen har bestemt seg for å ta opp igjen praksisen med å tildele krigskors, som ble avsluttet i 1949.

Austlid er den første som mottar medaljen på 60 år.

– Han beviste med sin heltemodige innsats at han behersket to viktige forhold vi fortsatt setter veldig høyt: En høy grad av militær kompetanse, disiplin og treningsnivå, og en konstant refleksjon over hvordan denne skal anvendes og begrenses.

– Austlid var i en svært krevende situasjon, men viste ved sine handlinger at han var klartenkt, kompetent og tapper. Han ofret sitt liv for Norge, sa Strøm-Erichsen da.

Etterlatte mottar krigskorset

I dag er det kapteinens barn og barnebarn som mottar ordenen. Bjørnar Austlid har snakket med sine barnebarn om saken.

– De sa til meg at dette blir den største dagen i vårt liv, så de må jo ha tenkt over det.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Harald Sunde

Forsvarssjef Harald Sunde overrekker medaljen til Austlids etterfølgere.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Både statsminister Jens Stoltenberg og nåværende forsvarsminister Grete Faremo skal være til stede under tildelingen av medaljen på Akershus festning i dag.

Det er forsvarssjef Harald Sunde som vil overrekke den ærefulle medaljen til Austlids etterfølgere.

Flere saker fra Innlandet