Hopp til innhold

H1N1-viruset har mutert

Folkehelseinstituttet har oppdaget en endring på svineinfluensaviruset, en mutasjon. Men sier likevel det ikke er grunn til panikk.

Video nsps_upload_2009_11_20_15_58_49_865.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Større sjanse for å få lungebetennelse, sier Bjørn-Inge Larsen.

To av personene som er døde av svineinfluensa hadde den muterte varianten, som kan være mer alvorlig enn det opprinnelige viruset.

Helsemyndighetene tror ikke den muterte varianten av viruset har spredt seg til andre deler av befolkningen og forsikrer at det ikke er noen grunn til panikk.

– De pasientene som vi har funnet dette muterte viruset hos, var syke i sommer. To pasienter døde og én av dem var innlagt på sykehus, forteller helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til NRK.

Han forteller at dette først og fremst viser at viruset er ustabilt og har en evne til å forandre seg. Likevel er det liten sjanse for at folk som ennå ikke er smittet vil bli rammet av den muterte varianten.

– For oss som nå ser sykdommen rundt oss, og de som blir syke framover, så betyr dette sannsynligvis ikke så mye. Vi forventer fortsatt at denne sykdommen vil være slik at de aller fleste får en den milde varianten, sier Larsen til NRK.

Går lenger ned i lungene

– Med den muterte varianten vil viruset trives bedre lengre ned i lungene enn det ordinære influensaviruset. Man har sannsynligvis større sjanse for å få en lungebetennelse med den muterte varianten, forteller Larsen til NRK.

Laboratorieprøver fra 70 pasienter er undersøkt, hvorav åtte pasienter er døde. Totalt er det funnet mutasjon hos tre av pasientene. To av dem er døde. De døde på sensommeren og tidlig høst i år. Det er ikke funnet igjen senere, ifølge informasjonssiden pandemi.no.

Det muterte viruset som er oppdaget i Norge, er også funnet i andre land, ifølge Aftenposten.

Likevel er det ingen grunn til å være redde, beroliger helsedirektøren:

– Nei, for dette viruset vet vi allerede gir en alvorlig sykdom hos noen. Kanskje er det slik at noen av disse har en sammenheng med denne mutasjonen, sier Larsen og understreker at vaksinen trolig fortsatt vil ha effekt.

– Heldigvis har det ikke forandret seg så mye når det gjelder vaksinen. Den vil med stor sannsynlighet virke akkurat like godt, og det samme gjelder Tamiflu.

Tidlig bølge

Larsen forklarer de relativt høye dødsfallene i Norge med at nordmenn tidlig fikk en kraftig bølge av smittespredning før vaksinering var skikkelig i gang.

– Samtidig er det viktig å undersøke om det likevel er noe ved de norske dødsfallene som skiller oss fra andre land, og som gjør at vi kan lære noe som styrker vår behandling av de som blir alvorlig syke. Vi har også forpliktelser internasjonalt for å dele av evt ny kunnskap, sier Larsen.

Nye anbefalinger

Samtidig kommer helsemyndighetene nå med nye anbefalinger rundt sykefravær ved H1N1-influensaen på sine sider pandemi.no. .

Til nå har anbefalingen gått ut på å være hjemme i sju dager etter at sykdommen har brutt ut.

Den nye anbefalingen er som følger: Personer med influensa kan gjenoppta arbeid/skole/barnehage tidligst 24 timer etter at de er symptomfrie.

For helsepersonell gjelder fremdeles anbefalingen om å holde seg hjemme i 7 dager etter at de ble syke, ifølge pandemi.no.

AKTUELT NÅ