Hopp til innhold

– Kobler ikke nytelse og ytelse

Arbeidsledigheten blant unge under 25 år øker kraftig - til tross for at det er ledige jobber å få.

Kristin Clemet
Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

– De unge arbeidstakerne er født inn i et utrolig velstående samfunn. Det er mange tegn på at det ikke er så nødvendig å stå på her, sier Kristin Clemet, tidligere Høyre-statsråd og nå leder i Civita.

Tallet på arbeidsløse under 25 år har økt med 6000 det siste året.

Må hente arbeidere fra utlandet

Men dette skyldes ikke at det ikke er lønnet arbeid å få.

EURES er et europeisk system som formidler arbeidssøkere. I Norge ligger dette systemet under Nav.

Berit Alfsen

Berit Alfsen i Nav Eures forteller at de må formidle arbeidskraft fra utlandet til norske bedrifter.

Foto: Nav

Også i finanskrisens tid, med økende ledighet blant norske arbeidstakere, har det vært en jevn etterspørsel etter utenlandsk arbeidskraft - etter at arbeidsgivere ikke har fått napp på stillingsannonser her i landet.

– De utenlandske arbeidstakerne kommer til hotell- og restaurantbransjen, transportbransjen og noen til bygg- og anleggsbransjen, sier leder av EURES-nettverket i Nav, Berit Alfsen, til nrk.no.

– Spesielt svensker og polakker har en høy standing blant norske arbeidsgivere, og det er i hovedsak dem som kommer, samt noen tyskere. Arbeidsgiverne kommer til oss, som oftest etter at de har hatt en annonse ute lenge uten å få stillingen besatt, forteller hun.

– Er ikke tvunget til å ta en jobb

Så til tross for at det er ledige stillinger innen for eksempel handels- og servicenæringen, er det ikke alltid lett å finne søkere blant norsk arbeidskraft.

Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) peker på at deler av næringen kan ha høyere status i land som Sverige enn i Norge, som en mulig årsak til dette, og sier at det har vært vanskelig å finne norsk arbeidskraft.

Knut Røed

Knut Røed mener unge arbeidssøkere i Norge er selektive med hvilke jobber de vil ha.

Foto: Frischsenteret

Seniorrådgiver ved Frischsenteret, Knut Røed, vil ikke karakterisere arbeidsmoralen til unge nordmenn som dårlig, men mener at de nok er noe selektive.

– Mange i dag er kresne. Velstandssituasjonen vi har, tillater oss å være selektive og kritiske. De unge er ikke tvunget til å ta en jobb de primært ikke ønsker, sier Røed.

– Ingen direkte sammenheng mellom nytelse og ytelse

Også Kristin Clemet mener at det norske samfunnet har tegn på at det ikke er så nødvendig å stå på her.

Trygdeordningene sikrer økonomisk hjelp, og man er ikke nødt til å ta en hvilken som helst jobb for å ha en inntekt.

– De gode velferdsordningene blir en sovepute. Utviklingen av dem, samt det at en debatt om å stramme inn ordningene er helt fraværende, påvirker naturligvis de unge arbeidssøkerne, sier hun.

– Når de er født inn i et så velstående samfunn, er det ikke lenger en direkte sammenheng mellom å yte og å nyte. Trygdeutgiftene eksploderer, og blant noen kan det synes å være en manglende forståelse av hvor pengene kommer fra. Det virker noen ganger som om man tror de kommer fra himmelen, mener Clemet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger