Hopp til innhold

- Runes initiativ er musikk i mine ører

- Jeg skjønner at Rune Edvardsen ligger litt foran meg. Vi jobber på samme lag, sier nordmennene i Kongos advokat, Morten Furuholmen om at misjonæren vil ta med seg norske leger nedover.

Advokat Morten Furuholmen.

Advokat Morten Furuholmen.

Foto: Tore Meek / Scanpix

- Dette er kjempepositivt. Vi har åpenbart tenkt det samme, men snakket litt i hver vår kanal, sier Furuholmen.

Misjonær Rune Edvardsen planlegger nå en tur til Kongo sammen med norske leger.

- Nå som Rune Edvardsen er godt i gang, vil jeg selvfølgelig samarbeide med ham, sier Furuholmen.

Rune Edvardsen

Misjonær Rune Edvardsen

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Frykter en negativ utvikling

Furuholmen sier at det som blir viktig nå for Tjostolv Moland er at han blir værende på sykehuset og får riktig medisinering og oppfølging.

- Jeg er fryktelig bekymret for at det plutselig vil skje en negativ utvikling, eller at han blir tilbakeført til fengselet. Det er viktig at leger raskt kommer ned og får kontroll over saken, sier Furholmen.

Stabell vs. Furuholmen

I dagens sending av Ukeslutt kommenterer også Furholmen advokat Harald Stabells utsagn tidligere i uka om at Furuholmens karakteristikker av Kongo kan skade saken til Moland og French.

- Jeg tror ikke en uttalelse til norsk press vil ha noen som helst betydning for det som skjer her nede. Jeg mener også jeg har en pllikt til å fortelle hva som skjer, sier Furuholmen.

Brukte oversatte artikler

Stabell presiserer at aktoratet i første rettsrunde benyttet seg av norske avisartikler som var oversatt.

Du kan ikke forholde deg til vanlig terminologi her nede, Harald Stabell.

Advokat i Kongo, Morten Furuholmen
Harald Stabell

Advokat Harald Stabell

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Furuholmen minner om at myndighetene i Kinshasa vet, særlig etter møtet med Støre, at de to nordmennene ikke er spioner på vegne av staten Norge.

- De vet også at de ikke har krav på eterstatningssøksmål på mellom 60 og 100 millioner kroner. Når de er villig til å holde disse to med livet som risiko, er det piratvirksomhet, sier Furholmen.

- Når du bruker de uttrykkene må du også kunne tåle å bli imøtegått også av kollegger. Det handler om advokatrollen og om hvordan norske advokater opptrer i et helt annet land, sier Stabell.

AKTUELT NÅ