Hopp til innhold

Får ikke kjempe for fosterbarn

Fosterbarn har for dårlig rettsvern, mener Norsk Fosterhjemsforening.

Video nsps_upload_2009_10_19_14_22_14_4210.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

-Terskelen for å flytte barna er altfor lav, og barna har ingen som kan klage på deres vegne, sier Tove Wahlstrøm i Norsk Fosterhjemsforening.

Ingen kartlegging

Barnevernet i Trondheim tok en funksjonshemmet tre-åring bort fra fosterforeldrene sine, som hun har vært knyttet til fra hun var 5 måneder gammel. Beslutningen kan ikke overprøves.

NRK Brennpunkt avdekket nylig at tusenvis av fosterbarn flyttes gang på gang, og at mange ender opp uten en familie å høre til. Myndighetene kartlegger verken årsakene til eller omfanget av flyttingene.

Får ikke klage

Tre-åringen i Trondheim ble flyttet til en institusjon. Fosterforeldrene får ikke vite hvorfor, og har ingen klagerett.

-Barnevernet satte oss til å ivareta et barn med store behov. Kanskje var vi for flinke til det. Vi var pågående i forhold til barnevernet for at hun skulle få oppfylt sine rettigheter, sier fostermor Ida Vikaune til NRK Lørdagsrevyen.

Ida Vikaune

Ida Vikaune

Foto: NRK

Ikke part i saken

Det er ett år siden jenten ble hentet hjemme hos Ida Vikaune og mannen. Siden da har de kjempet for å få rett til å klage på flyttevedtaket. Nylig fastslo Høyesterett at de ikke har klagerett.

Som fosterforeldre er de nemlig formelt ikke part i saken, og har derfor ikke rett til å kjempe for det de mener er barnets beste. Førsteamanuensis Mons Oppedal ved Høgskolen i Oslo mener dette er en systemsvikt.

-Barn i fosterhjem har for svake rettigheter, sier Oppedal, som har tatt doktorgrad på barnevernsloven.

Skal ha stabil omsorg

Barnevernloven sier flytting bare skal skje hvis det er nødvendig til beste for barnet. Barna skal etter loven ha stabil og god voksenkontakt, og kontinuitet i omsorgen. Barnets lege og psykolog sendte begge bekymringsmelding til Helsetilsynet da flyttevedtaket ble gjort.

Mons oppedal

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo Mons Oppedal

Foto: NRK

Psykologen uttalte at flyttingen vil ha alvorlige konsekvenser for barnets psykiske helse og utvikling. Likevel var det ikke mulig å få overprøvd beslutningen, så lenge fosterforeldrene ikke kunne klage på barnets vegne.

Uakseptabelt uten kontroll

-Jeg savner at det er mulig å prøve barnevernets grunner til å utsette barnet for den store påkjenningen det er å flytte fra fosterforeldre de har utviklet en langvarig tilknytning til.

Det er uakseptabelt at slike vedtak kan gjøres uten kontroll, sier Oppedal.

Vikaune har gitt NRK fullmakt til å innhente alle opplysninger om og vurderinger av henne og mannen som fosterforeldre. Likevel vil barneverntjenesten ikke svare på hvorfor barnet måtte ut av fosterhjemmet.

Bedre beskyttelse i menneskerettskonvensjonen

-Det er en helhetsvurdering som er lagt til grunn, sier fagansvarlig Elisabeth Solem ved barneverntjenesten i Trondheim.

Solem vedgår at samarbeidsproblemer med barneverntjenesten var medvirkende årsak.

Oppedal sier fosterbarna har bedre beskyttelse i menneskerettskonvensjonen enn i norsk lov.

Konvensjonen gir blant annet barnet rett til familieliv. De tidligere fosterforeldrene vil likevel ikke klage saken inn for menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Saksbehandlingstiden er så lang at jenten vil ha fylt 8 år innen en rettskraftig avgjørelse kan være klar.

AKTUELT NÅ