Hopp til innhold

- Fant min kjære, avdøde onkel

Nettstedet iam.no har fått så hatten passer de siste dagene. Debatten om personvern, skattelister, hemmelige telefonnumre og adresser raser på nrk.no.

Debatten om iam.no

Det er selskapet IM International AS som står bak nettsiden iam.no . Selskapets leder, Trine-Lise Jagge, har sagt til NRK at de kun oppgir informasjon som allerede finnes åpent tilgjengelig på nettet.

Flere har reagert.

Vil Trine-Lise Jagge være så vennlig å gjøre rede for hvor hun har fått mitt hemmelige telefonnummer? Det er ingen i min lille kommune som har det, verken min bank eller mitt forsikringsselskap. Nå må Datatilsynet brette opp ermene og gå radikalt til verks.

"Medlem"- debattant på nrk.no

Veldig mange av debattantene på nrk.no de siste dagene har reagert på at iam.no tjener penger på å samle personopplysninger fra skattelister, google-søk, telefonkatalog og kart-tjenester og presenterer det i èn oversikt.

LES OGSÅ: Ny nettside vet alt om deg

Det er også opprettet en egen Facebook-gruppe som heter "Stopp iam.no". Det oppfordres til å ta i bruk forbrukermakten.

De som ikke liker denne 'tjenesten' har selv makt til å stoppe den: Ta bryet med å kontakte alle annonsørene på siden og gi uttrykk for din misnøye og si at du ikke vil handle med firmaer som støtter slik virksomhet.

"Per" - debattant på nrk.no

I dag reagerte de som har kjøpt reklameplass på iam.no

LES OGSÅ: Annonsører ut av iam.no

Akhtar Chaudhry

Akhtar Chaudhry

Foto: Knut Åserud/SV

Det har heller ikke manglet på politisk engasjement. Akhtar Chaudhry (SV) er nestleder i Stortingets justiskomité. Han gikk i går ut og ønsket at noen skulle anmelde iam.no til politiet.

LES OGSÅ: - Dette kan koste liv

- Det er gode grunner til at folk har hemmelige adresser og telefonnumre. Å legge dem ut på nettet kan koste noen livet, mente han.

Chaudhry syntes det er alvorlig at du ved et navnesøk kan få fram alder, telefonnummer, adresser, styreverv og inntekt.

På nrk.no sto dette innlegget:

Jeg har alarmknapp fra politiet etter at eksmannen min har prøvd å drepe meg to ganger. Jeg har flyttet og har både hemmelig adresse og telefonnummer. Likevel har iam.no klart å få tak i det, og de har publisert det.

debattant på nrk.no

Og flere frykter både identitetstyveri og innbrudd.

Nå har det etterhvert blitt mer vanlig å rane nordmenn i deres eget hjem. Og hva er vel et mer nyttig redskap enn å taste seg frem på internett til alle de med mye penger.Og samtidig få vite hvor de bor. Offentliggjøring av skattelister er idioti og gavepakke for kriminelle.

"Ole" - debattant på nrk.no

Her kan jeg søke og filtrere meg frem til alle eldre over 64- i et område. Hmmm. Bare å plotte inn på gps'en :-) Takk skal dere ha iam.no, dette gjør det jo så mye lettere ;-)

"Einar K"- debattant på nrk.no

AKTUELT NÅ