Hopp til innhold

Nekter å samarbeide med norsk politi

Økokrim har i ett år prøvd å få avhøre de ansvarlige i oljeselskapet Trafigura som er siktet for å frakte ulovlig avfall til Sløvåg i Sogn og Fjordane. De har ennå ikke lykkes.

Vest Tank - GULEN 20071118

Trafigura er siktet for å ha imortert ulovlig avfall hit til Sløvåg i Sogn og Fjordane.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

– Vi har inntrykk av at Trafigura ikke ønsker å være samarbeidsvillig i denne saken, forteller førstestatsadvokat i Økokrim, Hans Tore Høviskeland.

Førte Vest-Tank bak lyset

I Dagsrevyen i går avslørte NRK Brennpunkt at det mektige oljeselskapet bevisst førte tankanlegget Vest-Tank bak lyset - før eksplosjonen i 2007. Selskapet var fullstendig klar over at de fraktet giftig avfall til Norge, og at ingen andre land ville ta hånd om det ulovlige bensinproduktet deres.

Vest Tank

24. mai 2007 eksploderte to store tanker på Vest Tank sitt tankanlegg i Sløvåg i Sogn og Fjordane.

Foto: Kåre Næss

Dette er informasjon Vest-Tank sier de aldri fikk kjennskap til. Og noe Trafigura ikke ønsker å dele med Økokrim. Høviskeland fortviler over at de ikke får tak i den informasjonen de trenger.

– Vi har sendt en rettsanmodning til England for en god stund siden. Vi ønsker å få tak i en del flere opplysninger, og vi ønsker å avhøre personer i Trafigura, sier han.

Trafigura har foreløpig svart med stillhet.

Tenker kun på penger

– Trafigura virker på meg som en helt kynisk aktør som kun har ett fokus, nemlig penger. Det virker som om de ikke bryr seg om miljøet og de som blir påvirket av de det gjør, sier Gjermund Halsvik, en av naboene til tankanlegget i Gulen.

Han frykter at oljegiganten skal slippe å ta ansvar for de det har gjort.

– Jeg er redd for at Trafigura kommer til å slippe unna hvis ikke norsk politi kan sette makt på kravene, sier han.

Kan ikke tvinge selskapet

Jus-professor Inge Lorange Backer ved Universitetet i Oslo bekrefter Halsviks mistanke.

– Det er jo en viss risiko for at det ikke lykkes å gjennomføre etterforskningen på en sånn måte at man får grunnlag for å ta ut tiltale eller skrive ut forelegg, forteller han.

Ifølge ham er det ikke mulig for Økokrim å tvinge selskapet til avhør i utlandet.

– Økokrim er nok avhengige av det vi kaller internasjonalt politi og påtalesamarbeid, fordi norske myndigheter bare kan utøve tvang på norsk territorium, sier Backer.

Trafigura ønsker ikke å kommentere denne saken overfor NRK, og viser til at saken er under etterforskning i Norge.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

AKTUELT NÅ