Hopp til innhold

Føler seg rundlurt av Trafigura

Styreformann Trond Emblem i Vest Tank føler seg lurt etter han fikk se intern e-post korrespondanse mellom bakmennene og presidenten i Trafigura. - Dette er informasjon Trafigura aldri gav, sier han.

Trond Emblem

LES: Interne e-poster avslører Trafigura

NRK har tidligere fortalt at ingen land i verden ville behandle stoffene som eksploderte hos Vest Tank i Sløvåg. Det fremgår av interne e-poster mellom bakmennene i Trafigura som NRK Brennpunkt har fått tak i.

LES: E-postene som avslører Trafigura

I en rekke interne e-poster mellom bakmennene i verdens tredje største råvareforhandler Trafigura fremgår det at selskapet visste at det var ulovlig å rense coker gasoline i EU, USA og Singapore. Det fortalte de aldri til Vest Tank.

E-postene inngår som vedlegg i rettsdokumenter lagt frem for High Court i London.

- Trafigura informerte aldri oss om at kaustisk vasking var ulovlig i EU, sier Trond Emblem.

LES: Vasking av coker gasoline

Sa det var vaskevann

I e-postene går det også frem at Trafigura var desperate før de fikk sende avfall og coker gasoline til Sløvåg. De holdt på å brenne inne med seks skipslaster råtten bensin og en last giftig avfall. Det fikk heller ikke Vest Tank vite av Trafigura.

Styreformann Trond Emblem forteller at da Trafigura skulle levere avfallet sitt i Sløvåg, fikk de ikke vite at det var giftig avfall.

- Til oss sa de det var slop, vaskevann fra rengjøring av tankene om bord på skipet, sier Emblem.

Han føler seg rundlurt av Trafigura og varsler nå erstatningssøksmål mot råvaregiganten.

- Vi har havnet i et veldig uføre i denne saken. Etter å ha lest e-postene NRK har fått tak i ser det ut som om vi er blitt grundig lurt av Trafigura og vi vil nå kreve erstatning for de økonomiske tapene vi har hatt i forbindelse med eksplosjonen, legger Emblem til.

Tiltalt av Økokrim

Hans Tore Høviskeland

Førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland

Foto: Herskedal, Kjell / SCANPIX

Trond Emblem og to andre er tiltalt av Økokrim i forbindelse med eksplosjonen i Sløvåg. Rettssaken starter i Norhordland tingrett 2. november 2009. Emblem ønsker ikke å sitte alene på tiltalebenken.

- Jeg synes det er urimelig at vi sitter på tiltalebenken alene i denne saken. Vi kommer nå til å sende en henvendelse til Økokrim der vi ber om at rettssaken blir utsatt til Trafiguras rolle i Sløvåg er ferdig etterforsket, sier Emblem.

Førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim sier til NRK at det ikke blir aktuelt å utsette straffesaken mot Emblem og de to andre i Vest Tank.

LES: Spørsmålene til Trafigura

Europeisk trøbbel for Trafigura

NRK har i flere uker samarbeidet med BBC, The Guardian og nederlandske Volkskrant i tillegg til Greenpeace og Amnesty om denne saken. Alle mediene ba for en uke siden om intervju med råvarehandleren Trafigura. Trafigura har valgt å ikke svare på våre spørsmål, og hevder de forholder seg til lover og regler i de landene de opererer.

Se hva de britiske og nederlandske mediene skriver her:

NETT-TV: Ingen land vil behandle giftstoffene

Video nsps_upload_2009_9_16_21_17_3_1840.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Folk ble syke

24. mai 2007 eksploderte en tank i Sløvåg i Gulen og fire andre tanker brant opp. Hele området var preget av en ubehagelig lukt og flere hundre mennesker ble syke med kvalme, irritert hals og irriterte øyner. Ingen fortalte hva som hadde vært på tankene.

NRK Brennpunkt avslørte i 2008 at Vest Tank hadde inngått en avtale med verdens tredje største uavhengige oljeforhandler, Trafigura. Tankanlegget skulle fjerne svovel fra skipslaster med et svært dårlig bensinprodukt kalt coker gasoline. Dette produktet skulle Trafigura selge videre som bensin i Vest-Afrika.

Eksplosiv blanding

Bensinproduktet ble renset på primitivt vis, ved hjelp av kaustisk soda og vann. Skipene fikk det rensede bensinproduktet om bord igjen. Avfallet fra rensingen, kaustisk soda, bensinrester og store mengder svovel, ble liggende igjen i Sløvåg. Det var dette som eksploderte i mai 2007.

I tillegg til å rense bensin for Trafigura, tok også Vest Tank imot et skipslast med svovelholdig avfall. Avfallet kom med skipet, Probo Emu.

Vest Tank hadde ikke tillatelse til å ta imot kautisk avfall og rense dårlig bensin, og Økokrim har etterforsket saken siden desember 2007. De besluttet nylig å ta ut tiltale mot styreformann i Vest Tank, Trond Emblem og to andre som arbeidet for tankselskapet.

I etterkant av ulykken anmeldte Statens Forurensingstilsyn Trafigura for ulovlig import av avfall med skipet Probo Emu. Økokrim har siktet selskapet, og denne saken er fremdeles under etterforskning.

AKTUELT NÅ