Hopp til innhold

Reiser til utlandet for metadon

Norske narkomane drar til utlandet for å få metadon og subutex.

Substituttmedisiner

Substituttmedisiner.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

Hør i nettradio: Reiser til utlandet for substituttmedisin


En forening som kaller seg "Bergen ettervern" arrangerer turer hvor pasientene som ikke får hjelp her hjemme, treffer leger som skriver ut medisinene. I Norge har ikke fastleger lov til å skrive ut slike medisiner over lang tid.

Ukeslutts reporter Tonje Grimstad ble med på tur til Belgia.

Fra Vestlandet til Belgia

Det er fredag morgen og det er god stemning på danskebåten som legger ut fra Kristiansand. Men ikke alle ombord er på vei til Legoland eller Skagen. 27 narkomane fra Vestlandet er på vei til Belgia for å få substituttmedisin av en lege i Brussel.

”Petter” viser fram en hånd med en metadontablett og noen beroligende tabletter.

”Petter” viser fram en metadontablett og noen beroligende tabletter.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

En av dem er Petter, en veltrent mann i slutten av tredveårene som ikke har et snev av rus i øynene. I tre år har han dratt på slike turer for å få metadon. Selv mener han det har reddet livet hans.

– Det har betydd alt for meg. Hadde det ikke vært for dette, så hadde jeg vært død, sier Petter.

I årevis var Petter avhengig av heroin, et stoff som drepte lillebroren hans. Han var også hyperkriminell og tilbrakte flere år i fengsel. I dag er livet helt annerledes.

– Jeg har et virkelig godt liv. Jeg har barn og familie. Jeg har det veldig godt, sier Petter.

Men han er avhengig av metadon for å klare seg og derfor må han dra til utenlandske leger for å få medisinen, som fastlegen ikke får lov til å skrive ut til ham.

Han har ikke fått noe tilbud av spesialhelsetjenesten, Legemiddelassistert Rehabilitering (LAR), og han har ikke noe godt å si om norsk narkotikapolitikk.

– Jeg har slåss og kjempet. Jeg har måttet gjøre alt på egenhånd. Og jeg har ikke fått hjelp fra noen til å komme vekk fra problemet, som jeg har hatt siden jeg var 12-13 år gammel da jeg begynte med stoff. Jeg har vært nødt til å kjempe meg ut av dette alene gjennom dette opplegget her, sier Petter.

Og det er mange som ikke klarer kampen. 3000 liv er gått tapt i overdoser i Norge siden 1998.

LES OGSÅ: Godt under landsgjennomsnittet

LES OGSÅ: Høye overdosetall i Østfold

Kritisk til LAR

Johnny Teigland

Johnny Teigland.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

I over åtte år har Johnny Teigland i "Bergen ettervern" arrangert bussturer til europeiske land hvor leger har lov til å skrive ut substituttmedisin til narkomane.

Teigland mener mangel på substituttmedisiner er en av hovedårsakene til at Norge har langt høyere dødstall enn gjennomsnittet i Europa. Og han er kritisk til LAR.

– Det er for mange krav, og det er for høye inntakskriterier og regler underveis, sier Teigland.

Ikke åpenlyst rusavhengige

Etter tre timers båttur er vi land i Danmark. Passasjerene i bussen har reist siden i går. De er slitne og sovner fort, og vi har fremdeles en lang dag og natt foran oss.

Selv om mange ser åpenbart slitne ut, er det flere som Petter, som ikke er åpenlyst rusavhengige. Susanne er en pen, ung kvinne som er med på sin første tur. Hun ble avhengig av smertestillende etter en ryggoperasjon, og hun forklarer hvorfor hun valgte å ikke søke på LAR.

"Susanne"

'Susanne'.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

– Fordi jeg driver et eget firma, og jeg har en familie som ikke skal vite dette. Og jeg mister respekt, Susanne.

– Hvilke forhåpninger har du til denne turen til Belgia?

– Forhåpningene er jo det at jeg får det lovlig der. Ingen i Norge ser ned på meg eller dømmer meg eller får vite om det, sier hun.

For Petter er turen så dyr at han sjelden drar, og derfor har han rasjonert og gått på halv dose metadon en god stund. Nå har han bare en igjen, og den skal holde helt fram.

Det er natt, og Petter har akkurat sovet en stund.

Susanne våkner også og tar en tablett. Den har hun fått tak i illegalt.

Fremme i Brussel

Endelig er det morgen og vi er vi framme hos psykiater Marc Reisinger. Han er visepresident i den Europeiske foreningen for medikamentbehandling av opiatavhengige, Europad. Susanne vises opp til kontoret i leiligheten hans. Etterpå får NRK en prat. Vi spør om hvorfor han behandler norske pasienter.

Marc Reisinger

Visepresident i Europad, Marc Reisinger

Foto: Tonje Grimstad / NRK

– Fordi jeg ikke diskriminerer pasienter ut fra nasjonalitet. Hvis noen kommer med en sykdom jeg kan behandle, så gjør jeg det, sier Reisinger.

Likevel er det problemer med denne typen behandling, sier Reisinger.

– Noen pasienter kan prøve å lure meg for å få tak i medisiner for å selge dem, men mine rutinespørsmål avslører om de lyver, og da får de ikke medisin, Reisinger.

Og nettopp det skjer med en av de nye pasientene på turen. Reisinger mener han lyver, og personen må dra hjem uten subutex.

Men både Susanne og Petter får medisinene sine.

AKTUELT NÅ