Hopp til innhold

Flokker seg om dyrene

Pelsdyrnæringa får på pelsen, mens dyrevenner strømmer til dyrevernsorganisasjonene etter avsløringer om dårlige forhold i pelsdyrnæringa.

Rev på pelsdyrfarm
Foto: Nettverk for dyrs frihet

– Anslagsvis har vi vel hatt en økning i medlemsmassen på rundt 30 prosent i løpet av året, sier leder i dyrevernsorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen.

NOAH har i dag rundt 2000 medlemmer.

Siri Martinsen i NOAH.

Leder i dyrevernsorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen, er glad for at folk melder seg inn i dyrevernsorganisasjoner. - Med en bred medlemsmasse i ryggen, får vi større politisk vekt, sier hun.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Olje og pels

I hele sommer har det vært en kontinuerlig strøm av henvendelser fra publikum, og Martinsen tror både pels og oljesøl har gjort sitt til at folk nå engasjerer seg.

– Vi merker fort pågangen fra folk så fort en dyrevernssak dukker opp i mediene, som for eksempel oljesølet fra Full City i Langesund og avsløringer fra norsk pelsdyrnæring.

Les mer: Tok skrekk-bilder på pelsdyrfarm

Men Martinsen sier at det også er det som er problemet med dyrevern i Norge.

– Vi trenger engasjerte medlemmer hele tiden, men mange vet kanskje ikke hva som skjer med dyr i Norge før mediene tar tak i det, sier hun.

Les mer: – Ni av ti vaskede fugler dør

Les også: – Det nytter å vaske sjøfugl

Ber om partipolitiske råd

Organisasjonen Dyrevernalliansen opplever også en strøm av henvendelser og nye medlemmer. Mange er sinte på grunn av pelsdyrsaken, sier informasjonsansvarlig Live Kleveland.

– Vi har merket oss at folk er veldig opptatte av pelsdyroppdrett, det er nok den saken som vekker sterkest engasjement og følelser hos folk, og det er på høy tid at norske politikere også legger merke til det, sier Kleveland.

Bare den siste uken har organisasjonen fått over 100 ulike henvendelser. Dyrevernalliansen får sågar også henvendelser fra folk som lurer på hvilket parti de bør stemme.

– Mange vil bidra til å stanse norsk pelsdyroppdrett og spør derfor om hvordan de bør stemme for at næringen skal bli avviklet, sier Kleveland.

Dyrevernalliansen er partipolitisk nøytral og har på deres nettsider en oversikt over hva alle de politiske partiene i Norge mener om dyrevern og spesielt pelsdyroppdrett.

Skadd rev i Gloppen

Skadd rev på en norsk pelsdyrfarm.

Foto: Nettverk for dyrs frihet

Hvor stor er økningen i medlemstall?

– Vi går ikke ut med tall på medlemsinnbetalinger, men jeg kan si at det er en klar og markant økning, sier informasjonsansvarlig Live Kleveland.

Rødglødende telefon

– Aldri før har dyrevernssaken fått så stor oppmerksomhet fra publikum, mediene og politikerne. Det er en enorm pågang fra folk, vi har hatt telefonstorm og rødglødende telefoner, sier informasjonsansvarlig i Dyrebeskyttelsen, Odd Harald Eidsmo.

Dyrebeskyttelsen, som forøvrig fyller 150 år i år, har 11.000 medlemmer i dag. Bare den siste måneden har over 400 personer meldt seg inn.

– Dyrevern har dessverre vært litt glemt generelt i det norske samfunnet, men vi ser nå at folk krever endringer, sier Eidsmo.

Fulg tilgriset av olje fra havarist

En fugl som er tilgriset av olje etter havariet av skipet Full City utenfor Langesund.

Foto: Aud Darrud / NRK

Han forteller at folk er regelrett forbannet, både olje- og pelssaken har vekket folk.

– Dette er enkeltssaker som viser folk at dyrs rettigheter ikke er prioritert i Norge. Selv om pelsdyrsaken både er grotesk og motbydelig, så ser vi at den bidrar til noe positivt - nemlig at stadig flere personer vil ha en endring til det beste for dyrene, sier Eidsmo.

Han er også glad for at Veterinærforeningen har uttalt at de vil legge ned næringen.

– At et helt fagmiljø så klart og tydelig tar avstand fra en næring, sender et veldig viktig signal, sier Eidsmo.

Les mer: Veterinærane vil leggje ned næringa

Vil bli arbeidsledige

Men både Dyrevernsalliansen, NOAH og Dyrebeskyttelsen skulle ønske at de og deres arbeid var overflødig.

– Man ønsker selvfølgelig at det ikke skal være behov for å kjempe for dyrs rettigheter, at også det skal være like naturlig som at vi mennesker skal respektere hvernandre, sier NOAH-leder, Siri Martinsen.

– Vi arbeider jo for at vi selv skal bli arbeidsledige. Jeg tror dessverre ikke det skjer med det første, men jeg håper at vi kan stryke pelsdyroppdrett fra listen vår, sier informasjonsansvarlig i Dyrebeskyttelsen, Odd Harald Eidsmo.


AKTUELT NÅ