Hopp til innhold

Sp: Tak på statlige arbeidsplasser

Senterpartiet vil ha et tak på hvor mange statlige arbeidsplasser som kan ligge i Oslo.

Tryvge Magnus Slagsvold Vedum, SP

Trygve M Slagsvold Vedum, Sp.

Foto: Ragnhild Bjørge / NRK

– Nå er det 40.000 anstatte i den sentrale statsadministrasjonen. Det er nok. Det mener Stortingsrepresentant Trygve Slagsvold Vedum fra Sp.

Fordele utover Norge

Han mener distrktene trenger nye statlige arbeidsplasser mer enn hovedstaden:

– Vi ønsker å begrense den veksten, og fordele den utover Norge, slik at en ny virksomhet kan skape positive ringvirkninger og skape arbeidsplasser og muligheter for gode utviklinger i flere deler av landet, sier Vedum.

I valgkampen for fire år siden gikk Senterpartiet inn for å flytte 6000 statlige arbeidsplasser ut av Oslo. Slik gikk det derimot ikke - tall fra SSB viser at i løpet av denne stortingsperioden har rundt 40 arbeidsplasser blitt flyttet ut av Oslo, mens rundt 1900 nye har kommet til.

Nå er det nok, mener senterpartiet, og vil legge nye statlige jobber utenfor Oslo - eventuelt må andre arbeidsplasser ut dersom nye stillinger skal tilfalle hovedstaden.

LES OGSÅ: Fortsatt rødgrønn dominans

LES OGSÅ: Senterpartiet - Bondens beste venn

Useriøst og upraktisk

– Hvert eneste departement skal få som arbeidsoppgave å se på nye ansettelser og holde det nede, og hvis man ser det blir mange nye over tid, så må man da skissere et modell for å flytte ut annen type virksomhet sånn at vi klarer å få en balansert utvikling i Norge.

Torbjørn Hansen

Torbjørn Hansen, Høyre.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Vedum mener det ikke er noe fordel at staten blir større i Oslo, mens det blir svakere ellers. Han mener det er bra at det er folk innenfor statsapparatet som kan sitte i forskjellige deler av norge og se ting litt ulikt.

Høyres Torbjørn Hansen støtter ønsket om å legge nye arbeidsplasser utenfor hovedstaden, men har liten sans for en absolutt Oslo-grense på 40.000.

– Det vil jo nærmest være useriøst for det er svært upraktisk for en etat som er lokalisert et sted å vokse et annet sted som følge av et slikt politisk vedtak.

LES OGSÅ: Partiene om formuesskatt

– Like firkantet som Sovjetunionen

Oslos byrådsleder Erling Lae (H) er enig med Hansen og mener det er et dumt forslag.

– Det går ikke an å sette et slikt tak. Gjør man det vil det være like firkantet planøkonomisk som gamle Sovjetunionen. Hadde dette vært et forslag for å begrense statlig byråkrati og for stor vekst i offentlig sektor hadde det vært fornuftig, men det er ikke det, det er neste tvert imot, sier Lae.

Han mener man må se på hva hver enkelt virksomhet er tjent med.

– Dette er bare tull. Det kan ikke gjøres så firkantet. Man må se på hvor virksomheten kan ligge for at den skal fungere på en god måte. Man kan ikke begynne med enkeltarbeidsplasser, man må se på hele virksomheten, sier Lae.

– Man har forsøkt å flytte ut hele statlige virksomheter, resultatet har vært veldig dårlig, det viser evalueringen. Skal det etableres nye virksomheter kan det selvfølgelig legges andre steder, om virksomheten er tjent med det, mener Lae.

LES MER: - Et tulle-forslag

AKTUELT NÅ