Hopp til innhold

Jernbanetunneler er brannfeller

Ikke bare veitunneler, men også jernbanetunneler er fulle av brannfarlige materialer. Mange av tunnelene på Bergensbanen, for eksempel, kan bli brannfeller.

Tunnel på Bergensbanen
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

De ligger mange steder langt fra folk og et godt utbygd brannvesen.

De vanskelige forholdene for brannutrykning er årsaken til at Norsk Brannvernforening mener jernbanetunnelene kan være vel så farlige som veitunneler.

LES OGSÅ: Frykter branninferno i tunneler

Mandag kalte brannsjefen i Tromsø, Nils Ove Sollid, tetningsstoffet PE-skum for "bensin i fast form". Skummet finnes i veitunneler over hele landet. Men ikke bare der, det er også brukt i 10 trafikkerte jernbanetunneler, bekrefter teknisk direktør i Jernbaneverket, Jens Melsom.

Lengste jernbanetunnel

9 av tunnelene ligger på en av våre mest populære togstrekninger, Bergensbanen. Skummet, som sammenlignes med "bensin i fast form", er brukt i Norges tredje lengste jernbanetunnel, Finsetunnelen. Den er 10 kilometer lang.

Bergensbanen ut av tunnel

Bergensbanen forlater den 10 kilometer lange Finsetunnelen.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

- Tunnelene er ofte veldig lange. Det er mye folk i togene, og det er veldig vanskelig å komme til for redningsmannskap og utrykningskjøretøyer, sier Dagfinn Kalheim i Norsk Brannvernforening.

- Trygt nok

- I verste fall kan vi få en katastrofebrann i et tog inne i tunnelen. Det meget brannfarlige skummet vil ta fyr og utvikle ekstrem varme og svært mye røyk, sier Kalheim.

Fylkesmannen i Hordaland har også sett for seg katastrofen. I 2004 skrev de i sin risikovurdering at en stor ulykke i en tunnel på Bergensbanen kunne ende med over 100 døde. Siden da er lite gjort i tunnelene.

Her er de brannfarlige tunnelene

Likevel mener tunneleieren, som er Jernbaneverket, at tunnelene er trygge nok.

- Hadde vi ment at det var stor risiko for passasjerene å kjøre tog gjennom tunnelene, så hadde vi prioritert annerledes, sier teknisk direktør i Jernbaneverket, Jens Melsom.

AKTUELT NÅ