Hopp til innhold

«Vill vest» i byggebransjen

Arbeidstilsynet frykter grovere misbruk av utenlandsk arbeidskraft på norske byggeplasser.

Usikrede arbeidere på hustak
Foto: Arbeidstilsynet

Tilsynets undersøkelser har den siste tiden avdekket uverdige boforhold, uforsvarlig sikkerhet og manglende lønnsutbetalinger.

En litauisk snekker NRK har snakket med har ikke fått lønn for hverken mai eller juni. Nå må ektefellen i hjemlandet trå til for å brødfø ham.

I telt på byggeplassen

– Det tas noen sjanser hvor grensen mellom hvor det går bra og dårlig er liten, sier inspektør Stein Bjørndal i Arbeidstilsynet til NRK.

Han viser til eksempler hvor polakker har måttet overnatte i telt på byggeplassen.

– Det er ikke slik vi ønsker å ha det i Norge, sier Bjørndal som merker at vilkårene for arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa har blitt dårligere. Og han tror situasjonen vil forverre seg.

– Vi frykter at hardere konkurranse skal føre til mer og grovere sosial dumping. Dårligere boforhold, dårligere sikkerhet og dårligere lønns- og arbeidsvilkår, sier Bjørndal.

– Ukultur i byggebransjen

Situasjonen bekreftes fra fagforeningshold. Ombudsmann Jonas Bals i Oslo Bygningsarbeiderforening har nylig sendt konkursvarsel til et litauisk firma hvor de ansatte ikke har fått lønn siden april.

Og han sier det finnes mange slike historier:

– For de arbeiderne det gjelder er det helt forferdelig. Dette er folk som skal brødfø familien hjemme, og som har et liv de skal leve her i Norge, sier Bals og forteller at Norge har fått et frynsete rykte blant fremmedarbeiderne:

– Det er definitivt en ukultur i byggebransjen i Norge. Bransjen blir av mange av de øst-europeiske arbeiderne som kommer hit omtalt som «Det ville vesten». Det er helt åpenbart at det trengs enda flere virkemidler enn de vi allerede har fått i byggebransjen for å få rydda opp i dette, sier Bals til NRK..

AKTUELT NÅ