Hopp til innhold

Overopphetet kulturdiskusjon

Kulturdiskusjonen i NRK P2-programmet "Søndagsavisa" ble en opphetet diskusjon som endte med at forfatter Erik Fosnes Hansen kastet papir på nestleder i Frp, Per Arne Olsen.

Erik Fosnes Hansen

Forfatter og medlem av Kulturrådet Erik Fosnes Hansen tordnet mot nestlederen i Frp under dagens debatt på P2.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Forfatteren og politikeren møttes til debatt for å diskutere kulturpolitikk med bakgrunn i det som omtales som «den store kulturkampen mot Frp» hvor en rekke kjente kunstnere og kulturarbeidere har gått til kamp mot Frps kulturpolitikk.

Vel 14 minutt ut i debatten tar debatten en dramatisk vending.

- Siden dette ikke er tv, så synes jeg at publikum bør få vite at du nå nettopp kastet noe på meg, sier nestleder i Frp, Per Arne Olsen.

- Ja, jeg kastet en papirkule på deg og det har du faen meg fortjent, svarer forfatter Erik Fosnes Hansen.


Vil fjerne kunstnerstipendene

- Frp tilkjennegir i sitt program at de vil kutte i den statlige støtten til kultur med circa en milliard kroner. Det kommer utspill fra Fremskrittspartiet som er så grove, sjikanøse og beskyldende om at kunstnere sitter med sugerør ned i statskassen, sier forfatter og Kulturrådsmedlem Erik Fosnes Hansen, og henviser til Siv Jensens beskyldning om kameraderi i Kulturrådet.

- Kulturminister Trond Giske utnevner kompisene sine til medlemmer i Kulturrådet, sa Siv Jensen, da hun åpnet Frps valgkamp i Bø i Telemark for knapt to uker siden.

Les mer: Slår tilbake mot Siv Jensen


- Med dagens ordninger virker det som om man bruker mer tid på å fylle ut skjema og lete etter stipendordninger fremfor å fokusere på det kreative. Jeg synes at i utgangspunktet skal alle mennesker forsøke å stå på egne bein. Har rock n`roll i norge er blitt bedre fordi rockere har fått statsstøtte, spurte nestleder i Frp, Per Arne Olsen, til svar.

Les mer: - Ikke stem Frp

Les også: Eidsvåg: - Slapp av


Olsen sier videre at man bør la kulturen utfolde seg selv uten politisk og offentlig styring.

- Det er mitt ankepunkt som liberalist, hvem er det som skal avgjøre spørsmålene om hvilke uttrykksformer er viktige og hvilke skal få støtte? Kultur er så viktig at politikere flest ikke skal blande seg inn, sier han.

Forfatter og Kulturrådsmedlem Erik Fosnes Hansen svarer politikeren:

- Kulturrådetsmedlemmer blir utnevnt på et faglig grunnlag. Det er derfor en krenkende og ufin debattmåte som Frp har lagt seg til ved å skvette den type beskyldninger om mennesker som ikke har gjort noe annet enn å ta på seg et offentlig verv. Vi er ikke politikere, vi er fagfolk, tordner Fosnes Hansen.

Les også: Her er det nye kulturrådet

Papirkast

Diskusjonen videre blir veldig opphetet. På lydklippet høres det tydelig at det bankes i bordet, bannes og krølles i papir.

Programleder Eva Nordlund stiller Per Arne Olsen spørsmål om ikke det er viktig å la uavhengige kunstnere og kulturvitere bestemme hvilke kunstuttrykk som er viktige.

- Ja, men er man da uavhengig når man er avhengig av det offentliges gunst, av noen som sitter i et kulturråd eller noe annet. Fosnes er nok en fagmann og en god forfatter, men han er også et medlem av Arbeiderpartiet, sier Olsen.

Erik Fosnes Hansen meldte seg nylig inn i Arbeiderpartiet i protest mot Fremskrittspartiet.

- Ikke trekk mitt faglige litterære skjønn i tvil, svarer Fosnes Hansen, før det hele ender med at han kaster en papirball på nestlederen i Frp, Per Arne Olsen.

AKTUELT NÅ