Hopp til innhold

Nordmann utlevert til Kosovo

En nordmann, som er sikta for å ha svindla FN for 2,7 millioner kroner, er utlevert i Kosovo.

Ove Johansen

Den bedragerisikta vennesla-mannen, Ove Johansen, skal nå være utlevert til Kosovo.

Foto: Privat

Det er VG Nett som melder at norske Ove Johansen ble utlevert til Kosovo i natt.

Johansen, som er fra Vennesla, har vært etterlyst gjennom Interpol siden 2003, og siden oppholdt seg i Montenegro.

- I natt ble han utlevert til Kosovo. Der vil han bli framstilt for varetektsfengsling fredag, sier Karin Limdal, talsperson i EUs politi- og rettsdelegasjon i Kosovo, til VG Nett.

Sikta for bedrageri

Etter krigen i Kosovo etablerte Vennesla-mannen forretningskontakter i landet. Gjennom selskapet Norway Invest skulle Vennesla-mannen etablere telekommunikasjon i landet.

Det ble ingenting av nødnettet, men i mellomtida greide selskapet å skaffe seg store utgifter. Firmaet sendte blant annet en faktura på 300.000 euro til PTK, og ifølge Finansavisen er det denne fakturaen som har blitt det store temaet i rettsprosessen i Kosovo.

Nå er Johansen sikta for bedrageri av 300.000 euro, som tilsvarer om lag 2,7 millioner kroner.

Krevde renvasking

Ove Johansen sto fram på nrk.no forrige uke der han krevde å bli renvaska for bedrageribeskyldningene. Johansen hevda at beskyldningene stamma fra norske representanter i utlandet.

- Den norske stat har tilbakeholdt opplysninger. Det viser seg med de bevisene vi har, at de fleste beskyldningene i denne «Kafka-prossesen» jeg har vært igjennom skyldes nordmenn i norsk tjeneste i utlandet, sa Johansen til nrk.no forrige fredag.

Les: Saksøker den norske stat

Johansen ble også intervjuet av nrk.no i fjor høst, da sa han at det ikke var aktuelt å la seg utlevere til Kosovo, fordi han frykta at saken hans ikke ville få ei rettferdig behandling.

- Forberedende dommer i saken min er den samme som er aktor, og den samme som er klageinstans, så justissystemet der fungerer overhodet ikke. Så Kosovo er helt uaktuelt for meg, sa Johansen for ett år siden.

Les også: Anklages for bedrageri mot FN

Husarrest i Montenegro

Johansen sier selv at han har sittet i husarrest i Montenegro siden han risikerte å bli pågrepet dersom han forlot landet.

Ifølge VG Nett bekrefter Norsk UD at nordmannen nå er utlevert, og at de møtte ham da han kom til Pristina ved midnatt i går.

- Ambassaden ble ummidelbart kontakta. De har vært i løpende kontakt med myndighetene i Kosovo. Ambassadøren tok kontakt med Johansen så fort han kom til Kosovo. Vi vil også være til stede ved fengslingsmøtet i morgen, sier Marte Lerberg Kopstad ved pressevakten til UD.


AKTUELT NÅ

SISTE NYTT