Hopp til innhold

Vil bekjempe barnebortføringer

Stans av barnebidrag og alle offentlige ytelser blir regjeringens nye våpen i kampen mot barnebortføringer til utlandet - og til Norge.

Anniken Huitfeldt
Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Statistikken fra norske myndigheter viser at 16 barn er bortført hittil i år. I fjor ble over 50 barn bortført.

I de fleste barnebortføringer blir et barn ulovlig tatt ut av landet av en av foreldrene, i strid med foreldreansvaret til gjenværende forelder.

I dag kan foreldre som bortfører egne barn nyte godt av norske velferdsordninger. Dermed er offentlige støtteordninger i dag med på å finansisere bortføringer. Mens den av foreldrene som sitter igjen alene, ofte betaler bidrag.

Les mer på regjeringens egne sider om Barnebortføring .

Vil stanse utbetaling

Nå vil regjeringen stanse utbetaling av velferdspenger for å presse foreldre som ulovlig bortfører egne barn. De forslår å holde tilbake bidrag og alle offentlige ytelser som barnetrygd, kontantstøtte og uføretrygd. Pengene skal settes inn på en sprerret konto for utbetaling når saken er løst.

- Disse sakene er veldig alvorlige. Og det strider helt mot folks rettsoppfatning at man kan bortføre et barn, og allikevel leve på det norske velferdssystemet, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt

Kan ramme barna

Men en slik stans av støtteutbetaling kan også ramme barna, innrømmer Huitfeldt.

- Det er selvfølgelig et dilemma. Men vi mener at hensynet til å hindre barnebortføring er veldig viktig, sier Huitfelt.

Opplevde marerittet

Kjell Schevig har opplevd marerittet. For 10 år siden ble datteren på fire bortført til utlandet av eks-kona.

Han tror forslaget kan føre til at bortføringssaker får en raskere løsning.

- I dag er det svært lønnsomt å bortføre norske barn. Det er spesielt lønnsomt å ta dem med til lavkostland, der et norsk barnebidrag kan utgjøre en årslønn. Så dette forslaget vil helt klart hjelpe til å hindre barnebortføringen, sier Kjell Schevig.

Kyniske foreldre

Han mener mange barnebortføringer i dag helt klart er økonomisk motiverte.

- Jeg kjenner til et tilfelle der en russisk mor har bortført en norsk manns datter. Samtidig har hun satt igjen en sønn fra et tidligere ekteskap hos den norske mannen. Så det er mange kyniske foreldre, forteller Schevig.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger