Hopp til innhold

Nå vet alle når du har bursdag

Telefonkatalogen.no offentliggjør bursdagen din uten ditt samtykke. Det er det mange som ikke liker.

Fødselsdato i telefonkatalogen

Nå får du også vite fødselsdatoen til de som er registrert i telefonkatalogen.no

"Hurra for deg som fyller ditt år" - slik lanserer informasjons- og søkeselskapet Eniro sitt nye tilbud på telefonkatalogen.no.

Ved siden av navn, telefonnummer og adresse på alle privatpersoner i Norge, står nå også fødselsdatoen oppført.

- Det er en måte å skille personer fra hverandre, når to stykker har samme navn. Vi synes i tillegg det er en fin gest, slik at man kan sende en bursdagshilsen til noen man er glad i, forteller kommunikasjonsdirektør i Eniro, Bård Hammervold.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Stjal en identitet

Men det finnes en annen og langt mer problematisk side ved dette. Ved å bruke telefonkatalogen til å finne de fire første sifrene i personnummeret, kan man og bruke skattelistene til å finne årstallet person er født. Slik kan hvem som helst finne de seks første sifrene i noen sitt personnummer.

Eigil Norén er bekymret for at noen kan misbruke informasjonen om ham.

- Det jeg frykter er at man kan utnytte den informasjonen man får og kanskje skaffe seg troverdighet som en annen person, opprette andre kontoer og avtaler i vedkommendes navn, sier han.

Selv brukte Norén informasjonen han fant på telefonkatalogen og skattelistene til et ID-tyveri. Norén spurte riktignok om lov, men tyveriet tillot ham å opprette en konto på telefonkatalogen.no i noen andre sitt navn. Slik kunne han endre informasjon og reservere personen mot å motta for eksempel telefonkatalogen.

- Så det var enkelt å gjøre det for en amatør som meg, legger han til.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Telefonstorm til Datatilsynet

Det er Datatilsynet som har gitt Eniro tillatelse til å legge ut folk sin bursdag på nett:

- Dette har de lov til å gjøre selv om det oppleves som irriterende og krenkende for folk flest, sier Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet.

De har fått rekordmange henvendelser i dag, fra folk som er misfornøyd med dagens praksis. Brukerne på Twitter og Facebook raser mot det nye tilbudet.

Datatilsynet syns heller ikke at praksisen er god. Selv om de har godkjent at Eniro og andre selskaper legger ut fødselsdagsinformasjon, mener tilsynet at det er et stort problem.

- Man kan utnytte bruddstykker av informasjon fra ulike nettsteder og sette den sammen på nye måter. På den måten kan man utnyttes kriminelt, for eksempel i identitetstyveri, sier Skåra.

- Er dagens regelverk problematisk?
- Vi har kommet i en virkelighet der dagens regelverk ikke tar innover seg hvordan informasjon kan settes sammen og benyttes på helt nye måter.

AKTUELT NÅ