Hopp til innhold

Ikke kontroll over våpensalg

2008 ble et rekordår for norsk våpeneksport. Men UD har ikke kontroll på hva våpenene de selger brukes til.

Kongsberg Protector RWS

Salg utgjorde ca. 3,9 milliarder av den samlede verdien i 2008 - nesten 700 millioner kroner mer enn i 2007.

Foto: US Army

2008 ble et rekordår for norsk våpeneksport. Totalt solgte Norge våpen og stridsmidler til utlandet for 4.2 milliarder kroner i fjor. Det er en økning på 22 prosent fra året før.

Det fremgår av Stortingsmelding 42 om Eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2008, eksportkontroll og internasjonalt ikke-spredningssamarbeid, som regjeringen la frem i dag.

Nå innrømmer Utenriksdepartementet at de ikke har god nok kontroll på hva våpen og stridsmateriell produsert av norske eller norskeide selskaper brukes til.

Video nsps_upload_2009_6_5_19_14_20_505.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video

- Strenge regler

Utenriksdepartementet vil heller ikke gå ut med hva som konkret er blitt solgt.

LES OGSÅ: Rekordstor våpeneksport


Reglene er strenge for å selge våpen til andre stater, men det er likevel flere betenkeligheter knyttet til norsk våpeneksport.

Utenriksdepartementet kan blant annet ikke utelukke at norske våpen selges videre av land til for eksempel Israel eller andre land som anklages for krigsforbrytelser.

Fabrikker i utlandet

Norskeide våpenfabrikker som ligger i utlandet er også et problem for Norge. Der har utenriksdepartementet liten kontroll selv om statssekretæren først hevder noe annet.

Etter litt betenkningstid kommer riktignok bekreftelsen. Norskeide selskaper i utlandet trenger ikke ta hensyn til kravene fra utenriksdepartementet.

I regjeringspartnerne SV og Senterpartiet liker de ikke økt våpensalg og mener samtidig at kontrollen er for dårlig.
Størst salgsøkning i A-materiell

- Størst salg innen A-materiell

A-materiell våpen utgjorde i overkant av 2,5 milliarder kroner av det totale saglet, mens B-materiell våpen utgjorde ca. 1,3 milliarder kroner.

Eksporten av A-materiell økte med omlag 485 millioner kroner - en totaløkning på 24 prosent sammenlignet med 2007. Mens eksporten av B-materiell økte med ca. 208 millioner kroner - 18 prosent mer enn året før.

Tjenester, reparasjoner for utenlandske eiere og overføring av produksjons-rettigheter utgjorde ca. 272 millioner kroner. Det er en tilbakegang på nær 40 prosent i forhold til året før.

HØR OGSÅ: Våpeneksport

I 2008 gikk 92 prosent av eksporten av A-materiell og 77 prosent av eksporten av B-materiell til NATO-landene, Sverige og Finland.

SE OGSÅ:

Video nsps_upload_2009_2_10_18_29_25_571.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Norske våpen brukt i Gaza-krigen.

Eksporterer mest til USA

Eksport av kategori A-materiell til USA representerer den største økningen i eksporten i 2008, med ca. 600 millioner kroner.

Det var også økning i eksporten til Egypt, Finland, Frankrike, Luxembourg, Malaysia, Saudi-Arabia, Slovakia, Spania, Sveits, Tsjekkia og Tyrkia. Samtidig var det nedgang i eksporten til Australia, Canada, Hellas, Irland, Latvia, Oman, Polen, Sverige, Thailand, Tyskland og Østerrike.

Den største nedgangen i 2008 var til Tyskland med en nedgang i verdien av eksporten på drøyt 200 millioner kroner.

Medlemslandene i NATO, Sverige og Finland er de største mottakerne av forsvarsmateriell fra Norge.

SE OGSÅ: Brennpunkt: "Hva drepte lillebror?" og "Israel bruker norske våpen"

Eksportkontroll

Norge praktiserer et strengt eksportkontrollregelverk.

Hovedmottakerne av norsk forsvars-materiell er de nordiske landene, medlems-land i NATO og andre nærstående land.

Norge eksporterer forsvarsmateriell bare til bruk for myndigheter - mot at de ikke videreselger det uten at de norske myndighetene samtykker.

Eksportkontrollen av flerbruksvarer tar sikte på å hindre spredning av masseøde-leggelsesvåpen eller destabiliserende våpenleveranser.

AKTUELT NÅ