Hopp til innhold

Flere enn fem om dagen

På sykehjemmet blir du rystet over at pillehaugen til moren din bare vokser. Ikke vet du hva hun tar, ikke vet hun det, og kanskje ikke de som pleier henne heller. Faren for feilmedisinering er overhengende.

Piller
Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Det kan være slik at den rosa pillen opphever virkningen av den hvite. Eller at pillen som før var blå og sekskantet, er blitt hvit og avlang.

Nå kan du hjelpe henne, på nettet.

Her kan du rydde opp i pillehaugen

- Feilmedisinering er et av de største kvalitetsproblemer vi har i norsk helsevesen, sier avdelingsoverlege i Legemiddelverket, Steinar Madsen.

Steinar Madsen, hjertespesialist

Avdelingsoverlege i Legemiddelverket og hjertespesialist Steinar Madsen.

Foto: NRK

- Har vært nære på

Steinar Madsen er også hjertespesialist. Han innrømmer at han nok har feilmedisinert noen ganger, men er glad for at han ikke har opplevd at pasienter har dødd av det.

- Mange av mine pasienter bruker veldig mange medisiner. Det er ikke uvanlig at de tar mellom ti og femten forskjellige piller og kapsler. Hvis de ikke selv har oversikt, har det nok hendt at jeg har skrevet ut resept på en pille de allerede tar, sier han.

Pasienten kan få alvorlige bivirkninger av overdosen.

- Heldigvis har jeg ikke mistet pasienter på den måten, men det har vært nære på noen ganger, sier Madsen. Han har flere kolleger som har opplevd at pasienter har dødd som følge av feilmedisinering.

En runddans

Veldig mange eldre pasienter har vandret fra fastlege til spesialist. De legges inn og skrives ut av sykehus. Noen er kanskje på rekonvalesenthjem en stund, før de flytter på sykehjem eller får besøk av hjemmesykepleier.

Alle steder forholder de seg til nye medisiner.

- De skulle nok hatt med seg en oversikt fra fastlegen, men det er det slett ikke alle som har, sier redaktør for Felleskatalogen, Bente Bye Jansen.

Blå pille

Resultatet av søket.

Foto: Felleskatalogen

Hun er overbevist om at veldig mange blir glade for at du nå kan finne bilde av pillen på nettet . Det er nok at du for eksempel søker på pillens eller kapselens form og farge. Vi søkte på en pille som var blå og sekskantet.

Muligheten til å søke på nettet etter pillens form og farge har vært etterlyst i flere år, sier Bente Bye Jansen. Dansk og svensk helsevesen har hatt glede av det i flere år allerede.

- Vi får daglige henvendelser fra leger, pårørende og hjemmesykepleiere,sier hun.

- Vanskelig å svelge

På apoteket er det heller ikke alltid så mye hjelp å få. - Det hender kunder kommer hit og sier at "den rosa pillen jeg tar er så vanskelig å svelge", forteller farmasøyt på Apotek 1 på Løren i Oslo, Gunhild Kile Sandvik.

- Vi vet ofte ikke hvordan pillene eller kapslene ser ut, fordi boksene er forseglet. Vi vet heller ikke om pillen kan deles i to, sier hun.

Gunhild Kile Sandvik, farmasøyt

Gunhild Kile Sandvik, farmasøyt

Foto: Illustrasjonfoto:NRK

Hun er glad for nett-tilbudet. Det hender det kommer hjemmesykepleiere som har mistet dosetten i gulvet og som trenger hjelp til å putte de riktige pillene i riktig bås, forteller hun.

Det kommer pårørende som rydder opp i dødsbo, og som lurer på hvilke piller de har funnet i medisinskapet.

- Kunden er også ofte barn med foreldre på sykehjem, forteller Gunhild Kile Sandvik.

AKTUELT NÅ