Hopp til innhold

NNN fornøyd etter Fatland-møte

Forbundssekretær Svein-Erik Simonsen i Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) er fornøyd etter møtet med ledelsen i kjøttprodusenten Fatland Ølen torsdag.

Fatland Ølen

Fatland Ølen.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi har akkurat avsluttet et sju timer langt møte der vi, NHO og ledelsen ved Fatland Ølen var til stede. Vi har kommet langt i dag og jeg er godt fornøyd, sier forbundssekretær Svein-Erik Simonsen i NNN til NTB.

Vi tar sterk avstand fra at fattige mennesker skal komme hit til landet, være fattige mens de oppholder seg her, og vende hjem like fattige som da de kom. Det finnes bare et ord for det: Sosial dumping.

Svein-Erik Simonsen, forbundssekretær i NNN

Timelønn: 40 kroner

Bedriften i Ølen i Rogaland har betalt flere arbeidere fra Litauen en timelønn på 40 kroner.

I tillegg har de fått 66 kroner dagen i kostpenger, en hjemreise til Litauen og en hybel på 10 kvadratmeter.

Lønnen har de fått utbetalt etter at de har returnert til Litauen, av et vikarbyrå som ledelsen ved Fatland Ølen eier 75 prosent av. Mange av litauerne har jobbet ved Fatland Ølen i to år eller mer.

To regnestykker

Slik regner Fatland

Slik regner LO

Tarifflønn: 127 kroner

Tarifflønn: 127 kroner

Husleie trekkes fra

Fagbrevstillegg: 7,50 kroner

Hjemreise Litauen trekkes fra

Ansennitetstillegg: 3,50 kroner

Resultat: Timelønn: 40 kroner

Resultat: Timelønn: 138 kroner

Ber forbrukerne være detektiver

Blant de som har reagert, er LO-leder Roar Flåthen.

Simonsen i NNN har kommet med de sinteste utfallene mot slakteriet, og tidligere i dag sa han til NRK.no at han ikke kom til å forlate Ølen før litauerne på Fatland er fast ansatt.

Simonsen har også bedt forbrukerne være detektiver og selv finne ut hvilke varer de kjøper, og om bedriften driver etisk.

Norsk Nærings- og nytelsesmiddelforbund har oppfordret til boikott av Fatland-varer i butikkene fordi bedriften benytter seg av et stort antall utenlandske arbeidere som får sin lønn av et byrå i hjemlandet som formidler arbeidskraft. Ifølge NNN tjener disse arbeiderne betydelig dårligere enn fast ansatte ved bedriften. Ledelsen i bedriften avviser at de driver med sosial dumping.

– Vi har fått en rekke tall fra ledelsen ved Fatland. Nå vil vi studere disse og konferere med våre litauiske medlemmer før vi går videre med saken, sier Simonsen.

– Ledelsen har gitt et løfte om at de skal rydde opp. Vi har også fått løfte om at bedriften skal gi flere løse medarbeide fast ansettelse. Det har vært alt for mange innleide ansatte i bedriften, sier forbundssekretæren.

AKTUELT NÅ