Hopp til innhold

Kan likevel sende elever på gangen

Kunnskapsministeren vil endre loven. Nå skal lærere likevel kunne sende bråkete elever på gangen.

Bård Vegar Solhjell
Foto: Kjetil Jordan / NRK

- Lærerne skal være sjefen i klasserommet, og trenger mer - ikke mindre - autoritet, sier kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV).

NRK fortalte i dag tidlig om en prinsippsak ved Gausdal videregående skole i Oppland som var i ferd med å føre til at mange norske skoler måtte endre praksis.

Les: Kan ikkje sende elevar på gangen

Nå lover kunnskapsministeren at lærere fortsatt skal ha handlingsrom.

Lovendring

- Vi skal foreslå en lovendring slik at den enkelte lærer kan sette i verk sanksjoner. Læreren skal være sjefen i klasserommet og da må det være lov å reagere mot elever som for eksempel kommer for seint til timen, sier Solhjell.

Gausdal videregående skole hadde en ordning der elever som kom for seint ble sendt til biblioteket for resten av timen. Utdanningsdirektoratet fastslo at det var ulovlig.

Nå innrømmer statsråden at denne lovtolkningen skaper et problem for lærere som skal holde ro og orden i klasserommet.

Ine Eriksen Søreide

Leder i Stortingets utdanningskomité Ine Eriksen Søreide.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Det skal være mulig å ha sanksjoner mot elever som bråker eller kommer for seint til undervisningen i norsk skole. I motsatt fall blir det bare rot. Lærere trenger mer autoritet, ikke mindre. Derfor vil vi endre loven og se på hvordan vi fleksibelt kan praktisere dette, sier Bård Vegar Solhjell.

Høyre utålmodig

Høyre vil imidlertid ikke vente til departementet har gjort seg ferdig.

- Slikt bruker å ta tid, sier leder i Utdanningskomiteen Ine Eriksen Søreide.

- Vår erfaring med at departementet skal se på en sak er at det tar veldig lang tid, og at det sjelden skjer noen forandring. Høyre kommer til å legge fram et forslag i Stortinget i morgen tidlig, der vi ber om at opplæringsloven endres på dette punktet slik at det det ikke skal være noen tvil om at den praksis som har vært fulgt i skole-Norge hittil, fortsatt kan følges, sier hun.

AKTUELT NÅ