Hopp til innhold

- Tenk deg om før du handler

- Dette er matvarer som er produsert av folk som beriker seg på fattige, utenlandske arbeidere, hevder Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund, (NNN).

Slaktern-produkter fra Fatland
Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forbundssekretær Svein-Erik Simonsen er opprørt. Han mener at et av Norges største slakterier, Fatland Ølen i Rogaland, underbetaler fagarbeidere fra Litauen.

LES OGSÅ: - En ren og skjær landeveisrøver

Svein-Erik Simonsen, forbundssekretær i Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund

Svein-Erik Simonsen, forbundssekretær i Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund

Foto: Tone Staude / NRK

- Vi tar avstand fra at utenlandske fagfolk som jobber i slakteribransjen, blir tilbudt en timelønn på 40 kroner, sier Svein-Erik Simonsen.

Vi tar sterk avstand fra at fattige mennesker skal komme hit til landet, være fattige mens de oppholder seg her, og vende hjem like fattige som da de kom. Det finnes bare et ord for det: Sosial dumping.

Svein-Erik Simonsen, forbundssekretær i NNN

- Men det er vel ingen tvil om at dere som fagforening har interesse av at det ikke blir hentet inn billigere arbeidskraft fra andre land?

- Det er klart at vi er interessert i at arbeidsgiverne skal forholde seg til de avtaler som er inngått mellom partene i arbeidslivet. Jeg ønsker utenlandske arbeidere velkommen jeg, men de skal ha samme lønns- og arbeidsvilkår som nordmenn, sier Simonsen.

Burde skamme seg

Han skammer seg på vegne av Norge og mener ledelsen ved Fatland Ølen burde gjøre det samme.

Sjefen for Fatland Ølen, Svein Fatland, hevder at arbeiderne får tarifflønn på 127 kroner, men at utgifter til hus og hjemreise blir trukket fra.

Bakgrunnen for at NNN nå oppfordrer til boikott av bedriften i Ølen, er historiene til 12 litauere som meldte seg inn i Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund.

De tok kontakt med forbundet i Oslo, fordi de opplevde at de ble hindret i å organisere seg på Fatland Ølen.

Lønn i hjemlandet

NRK har vært i Litauen og snakket med flere av arbeiderne. De fleste av dem var fagarbeidere. Lønnen fikk de utbetalt gjennom et litauisk vikarbyrå etter at de var kommet hjem igjen til Litauen. Sjef ved Fatland Ølen, Svein Fatland, eier 75 prosent av byrået.

De siste 25 prosentene eies av en daglig leder for byrået, som også jobber på Fatland Ølen, Darius Dimsa.

De litauiske medlemmene i NNN har fortalt Svein-Erik Simonsen at de i Litauen har fått utbetalt fra 10-12 000 kroner for tre måneders arbeid. Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund har regnet ut at de med tarifflønn burde ha fått det dobbelte.

Både Darius Dimsa og Svein Fatland avviser at bedriften har beriket seg på arbeiderne fra Litauen.

Coop, Ultra og Meny

Svein- Erik Simonsen viser frem handleposen fra Meny. Varene er produsert på Fatland. Forbrukerne finner dem i hyllene til Coop, Ultra og Meny.

Produkter fra Fatland
Foto: NRK

- Så lenge lønns- og arbeidsforholdene på Fatland Ølen er under enhver kritikk, så vil ikke jeg kjøpe disse varene. Det synes jeg faktisk ikke andre burde heller, sier Simonsen.

Forsøkte å true fagbevegelsen

Dette brevet sendte ledelsen i det litauisk-registrerte selskapet til Svein Fatland, Norveglit, til ledelsen i Nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbundet (NNN) etter at seks arbeidere hadde meldt seg inn i fagforeningen på Fatland Ølen.

Les brevet her

I brevet spør ledelsen i bemanningsselskapet til Svein Fatland hvorfor NNN forsøker å hjernevaske arbeiderne til å tro at de ikke har det bra.

Leder i NNN Svein Erik Simonsen oppfattet brevet som et forsøkt på å true dem til å ikke ta inn disse arbeiderne.

Ledelsen ved Fatland Ølen sier at dette bare var et forsøk på å sette seg inn i norske regler.

Svein Erik Simonsen oppfordrer Svein Fatland til å sende brev på norsk eller bare ta en telefon til dem neste gang han lurer på hvilke lover og regler som gjelder i Norge.

AKTUELT NÅ