Hopp til innhold

Livsvarig ufør etter kneoperasjon

En liten operasjon gjorde ham fullstendig arbeidsufør. Flere lokalsykehus måtte i fjor betale store erstatninger til pasienter som ble påført alvorlige skader.

Video nsps_upload_2009_4_10_21_9_27_2854.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Selv små inngrep har ført til at folk er blitt fullstendig arbeidsuføre.

Nå krever stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo at flere sykehustjenester må samles på større sykehus.

- Uhygienisk

Et ømt kne skulle forandre livet hans. Et lite inngrep på Hammerfest sykehus gjorde altamannen fullstendig arbeidsufør. Han mener elendige sanitære forhold på lokalsykehuset, førte til en alvorlig infeksjon i kneet og en livslang pasientskade.

- Jeg opplevde pasientrommet som veldig uhygienisk, forteller Fredrik Posti til NRK.

- Det var en som fikk satt et kateter, men så var ikke posen skrudd til. Så all urin rant utover gulvet. Det ble tørket opp med engangsbleier. Det var usanitære forhold, sier Posti.

- Tilfeldig

Posti er en av mange som i fjor fikk erstatning for pasientskader. En oversikt fra Norsk Pasientskadeerstatning viser at flere lokalsykehus i nord må ut med store erstatninger.

Med nær 15 millioner kroner er erstatningsutbetalingene i Hammerfest nesten like store som ved universitetssykehuset i Tromsø - som har fem ganger så mange pasienter.

- Dette er en tilfeldig variasjon, der vi ett år har hatt mange saker og store utbetalingerr. Men hver erstatningssak er et uttrykk for en situasjon hvor vi kunne gjort noe bedre, sier direktør Eva Håheim ved Hammerfest sykehus.

- Ingen bagatell

- Det rammer enkeltpersoner hvis man bagatelliser slike hendelser, det må man ikke gjøre, sier Olav Gunnar Ballo.

For å sikre pasientene mener lege og stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo at flere sykehustjenester må sentraliseres.

Lista over erstatninger fra norske sykehus er nemlig lang. De samla erstatningene kom i fjor opp i rekordhøye 658 millioner kroner.

Krever sentralisering

- De kirurgiske fagfeltene bør sentraliseres. Jeg vil spesielt peke på ortopedi og fødselsomsorg. Når man trenger fagfolk og ikke har annet enn vikarer, går det på kvaliteten løs, mener Ballo.

Erstatningen til Posti for tapt helse, ble på 167.000 kroner.

- Jeg hadde ikke i min villeste fantasi tenkt at jeg skulle bli arbeidsufør, at det skulle ende sånn, sier Posti til NRK.

AKTUELT NÅ