Hopp til innhold

- Kina trenger norsk vindkraft-hjelp

- Vindkraftindustrien i Norge har en unik kompetanse som trengs i Kina, mener den norske utenrikstjenesten.

Tormod Cappelen Endresen

Tormod Cappelen Endresen.

Foto: Linda Reinholdtsen

Generalkonsul Tormod Cappelen Endresen og forretningsanalytiker Pål Kastmann fra ambassaden i Guangzhou var nylig på turné her i landet for å lokke norske vindkraftaktører til Kina.

- Mye er usikkert i verdensøkonomien. Men en ting er helt sikkert er at Kina kommer til å øke sitt energiforbruk mest i to neste tiårene, sier generalkonsul Tormod Cappelen Endresen til NRK.

Fem ganger så mye strøm

Det internasjonale energibyrået IEA har anslått at kineserne vil bruke fem ganger så mye strøm i 2025 som de gjør i dag.

Og mye av denne energien må komme fra vindkraft.

Generalkonsul Tormod Endresen reiste altså fra Kina for å fortelle en rekke norske vindkraftaktører at de har kunnskap som gjør dem svært attraktive for kineserne.

Harald Dirdal, Pål Kastmann og Tormod Cappelen Endresen

Fra venstre: Harald Dirdal, prosjektansvarlig i Havgul Clean Energy får besøk av Pål Kastmann forretningsanalytiker og Tormod Cappelen Endresen, generalkonsul ved det norske konsulatet i Guangzhou.

Foto: Linda Reinholdtsen / NRK

- Et krevende marked

- Det er et krevende marked, det legger jeg ikke skjul på. Den norske utenriksstasjonen i Guangzhou ble opprettet i 2008 nettopp fordi vi ønsker å senke den kommersielle og politiske risikoen, sier Endresen til NRK.

Guangzhou er Kinas tredje viktigste by etter Beijing og Shanghai og ligger i Kinas viktigste industriprovins Guangdong.

Havgul Clean Energy i Oslo var en av flere norske vindkraftaktører som fikk besøk av den norske utenrikstjenesten.

Ikke uten partnere

Partner og prosjektansvarlig Harald Dirdal forteller at Havgul allerede har prosjekter i utlandet.

På spørsmål om han blir lokket av Kina svarer Dirdal at han er interessert i alle store markeder, men inn i Kina vil han ikke uten partnere:

- Å ha et partnerskap i Kina vil være essensielt for oss for å kunne navigere seg gjennom den jungelen det eventuelt vil bli, sier Dirdal til NRK.

AKTUELT NÅ