Hopp til innhold

- E-coliutbrudd kan ikke forhindres

Det er ikke mulig å forhindre flere e-coli-utbrudd, mener seniorrådgiver Ragnhild Margret Arnesen i Mattilsynet.

E. coli-bakterier
Foto: Åse Karin Hansen / NRK

I løpet av årets tre første måneder er det oppdaget en farlig variant av e-colibakterien i tre fylker.

Folkehelseinstituttet slo torsdag nasjonal e-coli-alarm.

- Vil alltid være bakterier i kjøtt

- Man vil alltid ha bakterier i kjøtt, det lar seg ikke gjøre å produsere det helt bakteriefritt, sier Ragnhild Margret Arnesen i Mattilsynet til NRK.

- Man er nødt til å hele tiden arbeide for å minske forekomstene av bakterier, og da særlig sykdomsfremkallende bakterier. I tillegg må forbrukerne være klar over at de må håndtere kjøttet på riktig måte.

Avføring i kjøttet

Det er Mattilsynet som har ansvaret for kontroll ved norske slakterier. E-colibakterien finnes i avføringen til dyrene, og det kan skje at tarmen sprekker under slakt, slik at avføringen kommer i kontakt med kjøttet.

- Det er jo en operasjon hvor man håndterer kniver og skarpe gjenstander, og hvis man er litt upresis, kan det forekomme, sier Arnesen.

- Selv om man jobber mot null forurensning, ender man ikke opp med sterile slakt. Noe forurensning vil forekomme, men dersom man er klar over det, og det er synlig, vil det bli fjernet.

AKTUELT NÅ