Hopp til innhold

- Omsorg svekker likestillingen

- Regjeringens forslag om 10 dagers ulønnet omsorgspermisjon svekker kampen for likelønn, sier lederen i UNIO, Anders Folkestad.

Illustrasjonsfoto: Eldre
Foto: Werner Baum / Scanpix

For det er gjerne kvinner som stiller opp, påpeker både Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede, UNIO, og Norsk Sykepleierforbund.

- Likelønnskommisjonen dokumenterer ganske godt at permisjoner og fravær fra arbeid er en viktig årsak til at lønnsgapet er her, og at lønnsgapet vokser, sier Folkestad.

Ordningen er ment for folk som må ta seg fri fra jobb for å pleie gamle foreldre eller andre i nær familie, men nå møter det motstand.

Gamle foreldre

Både UNIO og Norsk Sykepleierforbund understreker at intensjonen med forslaget er godt.

- Men vi må også være klar over at ved å endre arbeidsmiljøloven til å åpne for permisjon, legger man også et press på en del kvinner. Det kan vi ikke la være å se, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lisbeth Normann.

- Det vi konkret er redd for, er at det skal bli kvinnene som nok en gang tar de tunge omsorgsoppgavene, og da med konsekvenser for at man får fravær fra arbeidslivet. I verste fall kan det før til at man henger etter lønnsmessig. Det har vi jo sett når det gjelder å være hjemme med barn, sier Norman til NRK.

Krav om utredning

10 dagers permisjon er ett av regjeringens forslag som skal gjøre det enklere å kombinere omsorg og jobb. I dag bruker mange sykmelding og ferie til pleie og omsorg av for eksempel gamle foreldre.

I hver sin høringsuttalelse krever nå UNIO og sykepleierne at dette måutredes, med tanke på likestilling.

AKTUELT NÅ